1 de 10

«Maila enllaça la narració de contes amb la música»

Entrevista a Marta Casals, que presenta el projecte literari-musical 'Maila, un món de contes a través de la música', aquest dissabte a la llibreria la Gralla de Granollers

per Esteve Plantada, 15 de maig de 2014 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Maila, una història amb narracions, música i il·lustracions per a tots els públics Foto: Pau Martí Moreno

Marta Casals fa gairebé una dècada que exerceix la docència dins l’àmbit de la música. Involucrada en diversos projectes, fa uns dies que presenta 'Maila, un món de contes a través de la música', un espectacle adreçat als més menuts i que es podrà veure aquest proper dissabte, dia 17 de maig a les sis de la tarda, a la llibreria la Gralla de Granollers. "Maila és un espectacle que enllaça la part de narració de contes amb la musical", una proposta que no és només música i on hi conviuen tot un ventall d’estímuls que incentiven l’art, la pedagogia, els textos literaris o la il·lustració. "Com a mestra i com a pedagoga volia crear un espectacle musical que presentés un material nou, original i inèdit".


Per tal de fer-ho possible, 'Maila' compta amb el talent de dos joves que acumulen una llarga trajectòria en l’àmbit de la música i de la creació. En primer lloc, la pròpia Marta Casals, que ha escrit, composat i ideat les cançons, "totes elles creacions originals". En segon lloc, la direcció artística del músic i productor vallesà Iñaki Marquiegui, responsable del so final del disc. Pensada amb minuciositat i amb molta cura, la història es centra en un personatge que fa de fil conductor, la Maila, "una nena que viatja arreu del món i que recull tot un seguit de contes que escolta i que acaba convertint en música".

La importància de la història

"Amb aquest projecte, el que preteníem era enriquir la formació dels nens", assegura la Marta. "Majoritàriament, aquesta formació es centra en cançons tradicionals de Catalunya i d’arreu del món", un pòsit cultural "que fa la seva funció" i que té un lligam amb la tradició. "De fet, el projecte no neix per una qüestió de mancança", detalla. "Però creia que els nens podien acostumar-se a sentir altres coses i a tenir d’altres estímuls". En aquest sentit, 'Maila' neix amb la pretensió d’acostar els més menuts a la música moderna, i "que escoltessin altres instruments, altres melodies i un altre tipus de narracions" als quals estan acostumats.

Totes les cançons, escrites i interpretades en català, són molt "rodones", tal com assegura la seva creadora. "Penso que són molt completes, no es limiten a presentar una frase i anar-la repetint. A les lletres hi trobem un vocabulari atrevit que sorprèn els nens". Nous sons i noves maneres d’aprendre el fil d’una història. "Podem dir que sí, que és un projecte molt literari, perquè té una narració i una intenció. I, sobretot, perquè la música és allò que complementa la història". Un concert de petit format que arrisca i que, de moment, ja ha recollit uns quants fruits on s'ha presentat en directe, amb la singularitat de ser "la paraula i el so, i no només una sèrie de cançons".


Un viatge pel Danubi entre cançons i contes
A la singular història de Maila, el públic viu en primera persona com la protagonista vol arribar a l’arbre màgic, "amb la descoberta de diferents cançons i contes al llarg del riu Danubi". Mentre els fets avancen, els nens poden ser partícips de les descobertes de la mateixa protagonista. "Al final, per exemple, acaben arribant a l’arbre màgic i descobreixen que allà hi neixen titelles. És un moment molt especial, perquè el públic assistent pot interactuar i jugar". I això fa que l’espectacle també es reinventi cada dia, amb la reacció d'uns nens "que sempre responen", des dels més menuts als més grans. "M’he adonat que els nens de vuit o nou anys també estan molt pendents del fil, perquè es una història que no han escoltat mai i els fa estar a l’expectativa".


Tots aquests ingredients fan un espectacle fresc, nou, d’acció i també de reflexió. La proposta és d’allò més flexible –la Marta Casals pot actuar sola, en petits auditoris o en llibreries, o bé acompanyada per una banda– i uneix música, literatura, les il·lustracions de la Marta Balaguer –que es poden trobar al disc–, narracions i moltes ganes de descobrir nous mons mentre sona una acordió, un ukelele o una melòdica.

'Maila, un món de contes a través de la música'. Dissabte 17 de maig a les 18h a la llibreria la Gralla de Granollers.  

Foto: Pau Martí Moreno

 

Participació