Urtasun: «El somni europeu és un engendre democràtic que retalla drets»

El cap de llista d'ICV-EUiA a les eleccions europees afirma a la Sala Tarafa de Granollers que "la ciutadania té la sensació que ja no controla les decisions" i per això cal revindicar el dret a decidir

per Esteve Plantada , Sala Francesc Tarafa de Granollers, 13 de maig de 2014 a les 21:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ernest Urtasun, a la sala Tarafa de Granollers. Foto: NacioGranollers

La Sala Tarafa de Granollers ha estat l’escenari triat per ICV-EUiA per celebrar l’acte central de campanya al Vallès Oriental. El cap de llista de la coalició a les europees, Ernest Urtasun, ha començat la seva intervenció afirmant que la importància d’aquestes eleccions ve, fonamentalment, per una qüestió de drets i de democràcia. “Defensarem el dret a decidir, especialment sobre el control de l’economia, perquè la ciutadania té la sensació que ja no controla les decisions”. Urtasun ha reivindicat la democràcia com a motor de construcció d'Europa, perquè “la gent té la sensació que el somni europeu és un engendre democràtic que retalla drets”.


En aquest sentit, el candidat d'ICV-EUiA creu que per a molta gent Brussel·les és com “una nebulosa on no governa ningú”. “Però, sabeu qui governa a Europa? El PP i el PSOE, en coalició”. Tenint en compte aquesta afirmació, per al candidat ecosocialista no és gens estrany que Felipe Gonzalez digui que vol una gran coalició dels dos partits. “A nosaltres no ens sorprèn gens: ja fa temps que sabem que tenen el mateix programa!”.

El discurs ha continuat amb la promesa de portar l’esperit de Guti a la UE i amb l'afirmació que la Troika també són PP i CIU, “els socis executors de les polítiques que han aplicat mesures de desmantellament de l’estat del benestar”. Aquestes retallades han creat “situació social dramàtica” i ICV-EUiA vol anar a Brussel·les "per seguir amb la lluita per un salari mínim europeu, per acabar amb l’austeritat i contra l’exili juvenil forçós”. Aquesta “batalla” que encapçala la coalició vol “posar la cohesió social al centre de les polítiques, derogar la reforma laboral i seguir amb la defensa del medi ambient i de la sanitat pública”.


Artur Mas, còmplice de les mesures de Rajoy, Merkel i Zapatero
Urtasun ha estat acompanyat a l’acte per Joan Mena, diputat d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, que ha començat la seva intervenció afirmant que “ens hem convertit en un laboratori pel neoliberalisme”. “Hem estat els conillets d’índies d’aquesta Troika que ens vol robar tots els nostres drets, que tants anys ens ha costat aconseguir”. La conseqüència és l’escenari “de misèria social” al qual ens han portat, amb més de 26 milions de treballadors europeus a l’atur, una situació especialment crua entre la població més jove. “Tenim els ‘minijobs’, aquest invent de la Merkel, tenim sous de misèria en situació d’exclusió social, i cada vegada condicions més pèssimes de treball”, cosa que ens converteix en “el país més desigual d’Europa després de Letònia”.


Segons Mena, la Troika ha estat políticament "molt ben acompanyada", pel PP, per la socialdemocràcia, pels socialistes i, "encara que ens ho vulguin amagar, també per CiU". Mena ha afirmat que “a Artur Mas li hem de dir que si això ha passat és perquè ell també ha estat còmplice de les mesures del senyor Rajoy, de Merkel i de Zapatero”. I ha afirmat la necessitat que el president “doni la cara i demani disculpes, perquè ha atacat els interessos dels treballadors i treballadores de Catalunya”. “Si continuem amb aquestes retallades, el dia que Catalunya pugui decidir no podrà decidir res perquè s’ho hauran emportat tot”, ha conclòs.

Una sala plena ha escoltat amb aplaudiments les intervencions d'Urtasun i Joan Mena. Foto: NacioGranollers

 

Participació