Els condemnats per refer el mural independentista de Cardedeu rebutgen la sentència

Els vuit encausats han llegit aquest divendres un manifest on denuncien les identificacions de la policia local, l'actuació del consistori i que pateixen “una condemna política i no jurídica” que persegueix l'independentisme

per Redacció, Cardedeu | 2 de maig de 2014 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: David Perelló

Segueix la polèmica per la repintada del mural independentista situat a l’entrada de Cardedeu. Pocs dies després d’haver-se fet pública la sentència, els encausats han fet una roda de premsa aquest divendres, 2 de maig de 2014, per explicar públicament la seva postura sobre una condemna que els declara responsables d’una falta “per deslluïment de béns immobles” amb una pena de quatre dies de localització permanent i una indemnització a ADIF de 7.640,40 euros. Una sentència que les vuit persones condemnades rebutgen totalment.


En una roda de premsa que han fet davant mateix del mur, tal com es pot veure a les imatges, els encausats han explicat que es consideren “tan innocents com les més de 300 persones que van participar en la repintada del mural de l’estelada”, perquè sabien que era un acte “comunicat a l’Ajuntament de Cardedeu”. També perquè pensaven que tenien el seu consentiment “en tant que aquest no va iniciar cap procediment legal per evitar-ho i va transmetre’ns la voluntat de que tot succeís de forma segura i pacífica com així va ser”.

Rebuig a la indemnització de 7.640€ a ADIF

Pel que fa a la condemna que els obliga a indemnitzar ADIF amb 7.640,40 euros “per deslluïment de bens immobles”, la rebutgen, també, per dues raons. La primera, perquè reafirmen que es consideren innocents “i, per tant no creiem que haguem d’indemnitzar a ningú, i menys a ADIF que fa més de 30 anys que té aquest mur abandonat i en el qual s’hi han realitzat accions similars a les jutjades en aquest cas sense cap mena de procediment judicial al respecte”.

En segon lloc, perquè en cap punt de la sentència s’explica “per què a l’hora d’establir el ‘just’ valor econòmic pels suposats danys causats, es faci cas omís de la factura presentada per la nostra defensa que era còpia de la factura original pagada per l’Ajuntament de Cardedeu pels treballs i materials que representa que nosaltres hem danyat, i que incloent les grans lletres metàl·liques del «Benvinguts a la vila de Cardedeu» no superava ni els 3.000 euros”. En aquest sentit, denuncien que només es tingui en compte el pressupost de 8.478 euros “exageradament inflat que va presentar ADIF durant el judici i que incloïa, entre d’altres, gairebé vuit dies de feina per a dos pintors a un preu per hora de feina tres vegades superior als preus del sector, i una ingent quantitat de pintura”.


Una condemna "política i no jurídica"
La resolució de la sentència fa que els encausats denunciïn un judici que, presumiblement, “s’ha fet des d'un punt de vista polític i no jurídic”. Això fa que la sentència per una falta de deslluïment de bens immobles sigui, segons han explicat, “l’eufemisme que ha trobat la justícia de l’estat per condemnar i perseguir un cop més l'expressió pública d’una determinada ideologia política, en aquest cas, la independentista”.

Els encausats valoren molt negativament la reacció del consistori: “ens sentim decebuts amb l’equip de govern encapçalat per la senyora Calamanda Vila pel seu paper durant tot el procés; ja que cal recordar que tot s’inicia amb la denúncia d’un regidor de l’equip de govern que en aquell moment formaven CIU i PP”, segons han declarat. “L’actitud ambigua i la falta de paraula de l’alcaldessa, i per extensió de l’equip de govern, ha estat un agreujant que ha comportat que a dia d’avui tinguem aquesta sentència”.

Identificacions “premeditades” de la policia local
Els condemnats també han volgut denunciar que la Policia Local de Cardedeu hagués identificat “de manera totalment premeditada i a dit” part de les persones encausades sense demanar documentació ni tan sols parar-los, “simplement per la seva significació en moviments socials i/o entitats de la vila”.

Per acabar, la roda de premsa ha acabat amb un agraïment explícit a tot el suport i caliu que les vuit persones condemnades han rebut de la gent de Cardedeu i de tots els ciutadans del país en general. I han afegit que la sentència no els condemna només a ells vuit, “sinó que condemna a tota la gent que creu i vol que Catalunya sigui un país millor, més lliure i més pròsper”. El proper dilluns 5 de maig, a les 8 del vespre al Tarambana de Cardedeu, es celebrarà una assemblea oberta a tot el poble per a valorar la situació i acordar noves accions dins el marc de la campanya “Jo també hi era”.
  Foto: David Perelló

Foto: David Perelló

 

Participació