Josep Mayoral respon la carta de Joana Ortega

L'alcalde de Granollers reconeix el dret a decidir, sempre que respecti la legalitat | Mayoral reclama "més respecte, més lleialtat institucional i una coresponsabilitat sincera" al Govern

per Redacció, 2 de maig de 2014 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Mayoral respòn la carta enviada per Joana Ortega. Foto: Adrià Costa

El darrer mes de març, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, donava un important cop d'efecte amb l'enviament d'una carta a tots els alcaldes de Catalunya per demanar-los "col·laboració" de cara l'organització de la consulta sobiranista prevista pel 9 de novembre.


La resposta de Josep Mayoral, alcalde de Granollers, no s'ha fet esperar, a través d'una carta on manifesta la postura del cosistori vallesà a la vicepresidenta, reafirmant que l’Ajuntament de Granollers "sempre ha estat un exemple de lleialtat institucional, alhora que demana que aquesta lleialtat sigui recíproca".

El dret a decidir, dins de la legalitat

La carta comença amb un reconeixement explícit al dret a decidir, quan Mayoral afirma que "en el futur de la relació entre Catalunya i Espanya, consultar els ciutadans i les ciutadanes és imprescindible. Tenim dret a decidir el nostre futur". L'alcade reafirma la voluntat que sigui el Parlament de Catalunya qui fixi les bases jurídiques per fer-ho possible, "unes bases jurídiques que, tal com ha dit el president de la Generalitat en nombroses ocasions, han de respectar necessàriament la legalitat". En aquest punt, Mayoral troba a faltar "conèixer amb detall les concrecions que, dissortadament, no trobem a la carta".

Tot seguit, Mayoral afirma que l'ajuntament de Granollers "ha estat històricament exemple de lleialtat institucional" i afegeix que aquest serà, "una vegada més, el principi que inspirarà la nostra actuació". Tot seguit, l'alcalde afimra que "ens agradaria, també, que aquest fos el capteniment del Govern en relació amb els ajuntaments catalans. Trobem a faltar lleialtat institucional. I sovint trobem a faltar respecte".


Lleialtat institucional de l'ajuntament, però no del Govern
En aquest sentit, Mayoral esmenta tres exemples. El primer, "com a alcalde de Granollers, fa anys que espero una carta seva amb compromisos clars sobre el pagament del deute que la Generalitat té amb el nostre Ajuntament". Un deute que, segons el consistori granollerí, supera "llargament els 7 milions d’euros i alguns dels pagaments pendents es remunten a l’any 2011". En segon lloc, "també m’hagués agradat tenir notícies concretes sobre el finançament de les escoles bressol i de l’escola de música, reduït a zero euros sense previ avís. Aquí el diàleg i la coresponsabilitat sembla que no hi tenen cabuda".

En tercer lloc, Mayoral afirma que "tampoc és un bon exercici de coresponsabilitat el que va fer vostè (en referència a Joana Ortega) el 27 de desembre quan, a través del Diari Oficial de la Generalitat, ens va comunicar que deixava a zero la partida del Fons de Cooperació de molts ajuntaments, entre ells el de Granollers. Literalment a quatre dies d’acabar l’exercici pressupostari" i sense previ avís, "sense negociació i vulnerant la legalitat".

Per acabar, Mayoral reclama “més respecte, més lleialtat institucional i una sincera coresponsabilitat” a Joana Ortega i a l’actual Govern de la Generalitat, uns factors que són “imprescindibles per construir el país que volem”. Segons l’alcalde de Granollers, calen “ajuntaments forts, dotats de suficient capacitat econòmica i competencial per garantir una vida digna als ciutadans i les ciutadanes”.

 

Participació