Un festival encès a Granollers

CRÒNICA del concert de preestrena de 'Festival', el darrer disc de Sanjosex, presentat a la sala NauB1

per Joan Gener Barbany, Sala NauB1 de Roca Umbert | 12 d'abril de 2014 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sanjosex, un directe encès i tot un "Festival". Foto: Àlex Falcó

Festival  (Bankrobber, 2014) és el nou treball de Sanjosex, després d'una aturada conscient de dos anys llargs. El mateix Carles Sanjosé, ha explicat que volia prendre distància, composar tranquil·lament i mirar més enllà. El resultat d'aquest procés el vam començar a conèixer amb l'avançament de dues cançons, però la data assenyalada –no anunciada fins poc abans del dia– va ser aquest darrer dijous 10 d'abril a Granollers. La Sala Naub1, on la banda ha estat fent una estada de quatre dies per fer la posada a punt del nou repertori, va viure una de les seves millors nits.


A simple vista, poques novetats en la formació que acompanya Sanjosé. La més visible, la d'Eduard Font –bregat en diferents grups de l'anomenat “rock català”– com a nou pianista. La resta els ja habituals, consistents i autèntics Pep Mula (bateria) Miquel Sospedra (baix) i Xarim Aresté (guitarra elèctrica).

El concert va tenir un set-list extens, però que en cap cas es va fer llarg a jutjar per l'ambient que es respirava entre un públic nombrós i expectant. Sanjosex va saber desplegar Festival  entre cançons marca de la casa com 'Córrer', 'Puta', una hipnòtica 'Futur Incert' i 'Quatre pensaments' amb un Xarim Aresté en estat pur. El directe va deixar intuir que a Festival  Sanjosex reivindica tant el bon viure ('Que bé') com la quotidianitat senzilla ('Llegeixo'). Però aquest cop supera la malencolia en una aposta per l'ara i l'aquí ('El joc') i per una mirada fresca ('Per ser feliç' i 'M'agraden els colors'). Caldria destacar els dos avançaments, l'acidesa interpeladora de 'Fem música' i la incertesa ben entesa del hit en potència 'No hi ha mirades'.


Finestra oberta a noves sonoritats
A mida que avançava la nit, hi havia més fluïdesa i es feia evident que Sanjosex ha obert la finestra a noves sonoritats com el rock i el blues. Cal apuntar, un cop més, l'enginy d'Aresté, ara més compactat amb la banda i oferint diàlegs constants amb els acords de Sanjosé. Com qui no vol la cosa, el tram final va ser per 'Fem l'amor', 'Temps o rellotge', 'Animal Salvatge' i un carícia somnifera amb 'Factor X'.


Com sol passar en una estrena, el públic va explaiar-se més a les cançons conegudes, però el balanceig de caps i cossos a l'estil cumba fan pensar que el nou material va començar a captivar. Un directe on el rock pot tenir un recorregut expansiu, i si tot rutlla bé, la gira farà honor al nom del disc.

La sala Naub1 de Granollers va viure amb el concert de Sanjosex una de les seves millors nits. Foto: Àlex Falcó

 

Participació