Eduard Navarro posa el focus en el franquisme i en la repressió que es va viure al Vallès Oriental

La Gralla acull aquest dimarts la presentació del llibre, promogut pel Centre d'Estudis de Granollers

per Redacció, 8 d'abril de 2014 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Llibreria La Gralla de Granollers acull aquest dimarts, a dos quarts de vuit del vespre, la presentació del llibre "El franquisme i la repressió a Granollers i el Vallès Oriental", escrit per Eduard Navarro i presentat per Joan Garriga, del Centre d'Estudis de Granollers. 

El volum recull els treballs de recerca sobre la repressió franquista al Vallès Oriental que Eduard Navarro ha portat a terme des de l'any 2003, amb una anàlisi detallada a partir d’estudis locals, de Granollers, i sectorials, dels mestres i alcaldes de la nostra comarca. La informació facilitada per les fonts militars i administratives, tant locals i estatals, ha permès resseguir amb detall aquest procés, lligant-lo a l’actuació inicial del franquisme, que a partir de 1939 busca liquidar l’experiència republicana i els seus vestigis.


És per això que, amb el suport dels sectors locals més conservadors, porta a terme una persecució que fa que el bo i millor del nostre país quedi desballestat. Quan fa setanta-cinc anys d’aquells fets, el llibre apel·la a la necessitat de recordar i homenatjar aquelles persones que, entre 1931 i 1939, van ser partícips de l’etapa més avançada des del punt de vista nacional, democràtic i social que han viscut Granollers, el Vallès Oriental i Catalunya.

Eduard Navarro, fort vincle amb la comarca

Eduard Navarro i Doménech és llicenciat en història contemporània i professor de secundària des de fa divuit anys. A les aules ha compartit la passió per la història i a favor de la justícia social amb el seu alumnat. Des de 1998 viu a Granollers i des del 2009 es dedica molt intensament a la feina de director de l’Institut El Til·ler (les Franqueses del Vallès). A partir de la concessió de la borsa d'estudi Joan Camps de l'Associació Cultural de Granollers (2003), ha investigat el franquisme i la seva repressió a Granollers i la comarca.

Ha publicat diversos estudis i articles a la revista Ponències, així com a El 9 Nou, per divulgar i explicar els fets que ha investigat. També ha publicat dos llibres en col·laboració amb Joan Garriga sobre les Franqueses del Vallès des de 1931 i també sobre els mestres de l’etapa republicana a Granollers amb altres membres del Casal del Mestre, entitat de la qual és membre de junta des de l’any 2002.

 

Participació