Els Xics de Granollers porten els castells a Berlín

Actuaran en el marc del Carnaval de les Cultures i de l’esdeveniment 'Human Towers for Democracy', organitzat per Òmnium Cultural | El projecte és tot un repte "per la transcendència que té l'acte, de rellevància internacional" | El fet de participar a l'esdeveniment és, per a la Colla castellera, un privilegi que els permetrà "explicar Granollers i el Vallès Oriental al món"

per Esteve Plantada, La Troca, Roca Umbert | 2 d'abril de 2014 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sergi Palau i Xavier Álvarez, cap de colla i president dels Xics, en la roda de premsa d'aquest dimarts Foto: Esteve Plantada

El proper mes de juny, concretament els dies 7 i 8, els Xics de Granollers portaran els castells a Berlín, la capital d'Alemanya. La colla castellera vallesana, que viu un dels moments més dolços de la seva tajectòria, seran en dos actes diferents. En primer lloc, el dissabte dia 7 de juny actuaran en el marc del Carnaval de les Cultures (Karneval der Kulturen), una gran festa per celebrar la diversitat cultural de la ciutat. I l'endemà, diumenge dia 8, els Xics participaran de l’esdeveniment Human Towers for Democracy, organitzat per Òmnium Cultural, que té la intenció d'aixecar castells, simultàniament, a les principals capitals europees i reivindicar el fet que els Castellers són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.


Per la colla dels Xics de Granollers, aquest intens cap de setmana implica un "triple repte", tal com ha assenyalaT aquest dimarts el seu president, Xavier Álvarez. En primer lloc, un repte geogràfic, "ja que la nostra colla mai abans s'havia desplaçat tan lluny". En segon lloc, un repte casteller, amb la dificultat de fer castells "conjuntament amb la resta de colles, de manera simultània". Per últim, l'esdeveniment és un repte "per la transcendència que té l'acte, de rellevància internacional", ha subratllat Álvarez.

Segons el president de l'entitat, al llarg d'aquests propers dos mesos caldrà fer front al repte, també, de com finançar el viatge. Per tal de fer-ho, la colla disposa dels seus propis recursos econòmics, reforçats amb una sèries de projectes "on intentarem fer partícips tots els ciutadans". Entre els mètodes de finançament, sgons ha explicat, hi trobem l'impuls d'una Loteria, amb el premi de dos acompanyants al viatge a Berlín; dotze vals per sopar a dotze restaurants de la comarca; un loc de productes castellers; i samarretes commemoratives de l'acte.


Ressò internacional del fet casteller i de Granollers
Sergi Palau, cap de colla dels Xics de Granollers, s'ha referit a les qüestions tècniques de l'esdeveniment. En aquest sentit, ha volgut destacar que la colla actuarà en solitari i ha volgut remarcar el fet que "hagin pensat en nosaltres", tant pel que fa a la gent d'Òmnium Cultural com pel que fa al Casal Català de Berlín. Palau ha previst que es desplaçaran entre 150 i 200 castellers a Alemanya. També ha destacat que la Colla pot ser que faci castells de 8, de 7 i mig i de 7, destacant el fet que les altres colles que actuen simultàniament "són totes de 9", cosa que fa que per a Xics el fet sigui "tot un orgull, ja que representem a Granollers i el Vallès Oriental".


A més, Palau ha volgut destacar que per a la Colla és un privilegi "explicar la nostra ciutat i la nostra comarca al món". "Els Xics som conscients que hem pogut ser en aquest acte perquè darrere tenim una gran ciutat i una gran comarca", ha dit. "Tenim molt clar que anem a representar la nostra ciutat i volem fer partícips a tots els granollerins i vallesans d'aquest gran projecte".

En els 23 anys d’història dels Xics de Granollers és la primera vegada que la colla té un repte tan ambiciós per afrontar. D’una banda portar els castells granes a una gran capital europea. I de l'altra, poder actuar, de manera simultània, amb colles de primer nivell, i participar en un esdeveniment històric de caire internacional.

Karneval der Kulturen i Human Towers for Democracy
El Carnaval de les Cultures se celebra des de 1966 a Berlín, cada any a principis d’estiu. És una gran festa per celebrar la diversitat cultural de la capital Alemanya. Hi participen al voltant de 4.700 ballarins, músics i artistes de 80 països, i és seguit per més d’un milió d’espectadors.

Pel que fa a la cita de 'Human Towers for Democracy', Òmnium Cultural s’ha proposat el dia 8 de juny, a les 12 h del migdia (hora catalana), alçar castells de forma simultània a llocs significatius de 7 capitals europees i mostrar el lema "Catalans want to vote". Les 10 colles triades alçaran castells a:

Berlín, Xics de Granollers
Brussel·les, Castellers de Vilafranca
Ginebra, Xiquets de Reus
Lisboa, Castellers de Sants
Londres, Colla Joves dels Xiquets de Valls
París, Colla Vella dels Xiquets de Valls
Barcelona, a càrrec dels Castellers de la Sagrada Família (Plaça Gaudí) i dels Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell (Plaça Sant Jaume).

Així mateix, totes aquelles colles que ho desitgin podran sumar-se al projecte aixecant castells a les seves poblacions sota el lema "Catalans want to vote / Volem votar". Segons els promotors de la campanya, Òmnium Cultural “el projecte “Catalans want to vote. Human towers for democracy” vol que cadascú de nosaltres sigui un altaveu del sentit més profund de la democràcia. A través dels castells i d'allò que representen, volem fer sentir la nostra veu a Europa i al món per dir als quatre vents que els catalans volem decidir democràticament el nostre futur com a poble.

Els Xics seran a Berlín representant Granollers i la cultura catalana Foto: Esteve Plantada

 

Participació