Rozalén: «Fer bones cançons és una cosa que aconsegueixen molt poques persones»

Entrevista a l'exitosa cantautora d'Albacete, que aquest divendres actua al Teatre Auditori de Granollers

per Esteve Plantada , 27 de març de 2014 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de març de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rozalén actua al Teatre Auditori de Granollers després de triomfar a les xarxes Foto: Rozalén

Compositora i cantant de les seves pròpies cançons des que tenia setze anys, Rozalén va esclatar després de rebre més de 700.000 visites a internet, cosa que l'ha convertit en un dels darrers fenòmens de l’anomenada 'generació del YouTube'. El seu talent ha pogut amplificar-se gràcies als fans, al ressó per les xarxes i al boca-orella, i ha pogut escapar, gràcies a això, de les vies convencionals del món de la indústria musical. Nascuda a Albacete, aquesta jove cantautora és experta en musicoteràpia i l'any passat va publicar el seu primer treball discogràfic, "Con derecho a...", que va romandre cinc setmanes seguides en la llista dels més venuts a l'estat. Aquest divendres actua a l’escenari del Teatre Auditori de Granollers, on oferirà el concert acústic "Música para los ojos", que inclou com a novetat la interpretació simultània de les cançons en el llenguatge de signes a càrrec de Beatriz Romero.

Arribes a Granollers amb una proposta que t'apropa, encara més, al públic. 

Sí, actuarem en un format bàsic i acústic, amb guitarres, piano i acordió. I, a més, al cocnert podrà venir gent sorda, ja que tot el concert estarà fet amb llenguatge de signes. Centrarem el concert en presentar el primer disc, "Con derecho a...", però tenim alguna sorpresa reservada. Quina? (riu) No la puc dir! Però sí que puc avançar que farem versions del nostre propi repertori i que també afegirem alguna versió d’algun altre intèrpret. I també m'agradaria presentar alguna de les noves cançons que estem preparant, unes peces que he tocat molt poques vegades en directe.

El teu és un cas d'èxìt fulgurant a través de les xarxes socials i, sobretot, a través d’un públic que va alimentar el boca-orella. Com has paït aquest èxit tan gran en tan poc temps?

Jo vaig estudiar psicologia, que és al que em volia dedicar, i mentre estudiava anava fent concerts que em permetien anar-me pagant les meves coses. Tot això de la música va anar sense pensar-ho gaire. Vaig fer el primer disc per a mi. Però, quan vam treure el videoclip de "80 veces" va començar a córrer d’una manera inesperada. És una situació que em sobrepassa. L’èxit té coses bones i d’altres que no ho són tant. D’una banda, tothom té el dret a opinar sobre tot, i això no m’agrada. Però, d’altra banda, pots viure del teu "hobby" i això és una gran sort.

Destaquen de tu la desimboltura i la sensibilitat per comunicar, així com la teva actitud musical, amb una barreja "d’arrel, compromís i humor". Rozalén és així quan composa?
Sóc una enamorada de la vida! Quan composo vull que hi hagi positivisme i també sentit de l’humor. Intento parlar de coses que ens passen a tots, però explicades de manera irònica i sempre molt positiva.

Com et definiries musicalment?
Sóc d’una generació que ha pogut escoltar molta, molta música, i tota diversa i molt diferent. Som una generació que hem crescut amb la pirateria, amb youtube, tenint accés a moltes coses. I això es nota en el disc, on hi ha una barreja d’estils que queden unificats en la manera de cantar.

Quina metodologia segueixes per composar?
Uf! Cada cançó té la seva pròpia història. Però normalment escric abans d'endinsar-me en la música, vaig anotant moltes idees. Les lletres sempre van primer i, llavors, un cop fetes, imagino melodies i ritmes que hi puguin encaixar.

Vas debutar en un escenari amb 16 anys. Quins records tens d’aquella primera actuació?
Va ser a Albacete. Podríem que vaig tenir una adolescència complicada, i jo era molt, molt tímida. Gairebé vaig arriba a l’escenari obligada! Ara em diuen que la vergonya la vaig perdre un dia i que ja no ha tornat més (riu). D’aquell concert recordo que hi havia molta gent que m’estimava i molts amics, que és la cosa que fa més especials aquests primers concerts, on sempre hi ha la gent que més necessites.

Després d’haver tingut aquesta entrada en el món de la música, i sent tan jove, com t’imagines que serà la teva carrera en un futur?
M’encantaria mantenir-me, que és el més complicat de tot. I desitjaria fer cada vegada cançons més bones, i seguir cantant per a més gent i a més llocs. Fer bones cançons és una cosa que aconsegueixen molt poques persones.

"Música para los ojos", de Rozalén. Amb Samuel Vidal, Ismael Guijarro i intèrpret per a llenguatge de signes. Durada aproximada: 90 minuts. Preu: 15€. Teatre Auditori de Granollers, 28 de març de 2014 a les 21 h.

La proposta escènica de Rozalén ofereix la possibilitat a la gent sorda de viure el concert Foto: Rozalén

 

Participació