Caldes només pagarà 200.000 euros a l'empresa que va deixar la piscina coberta a mig fer

El TSJC estima el recurs de l'Ajuntament i revoca la sentència anterior que l'obligava a pagar 1,2 milions

per Redacció, 28 de gener de 2014 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La regidora i l'alcalde de Caldes, aquest dilluns. Foto: Aj. Caldes de Montbui

Satisfacció a l’Ajuntament de Caldes de Montbui per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el contenciós sobre l’increment del valor de les obres de construcció de la piscina municipal coberta situada al complex esportiu de Les Cremades. El Consistori pagarà finalment 200.000 euros a les empreses Tiferca i Electromecànica Soler, que van deixar sense acabar la instal·lació. La resolució arriba arran d'un recurs presentat per l'Ajuntament contra una primera sentència del 2010, que obligava el consistori a pagar 1,2 milions d'euros. L'alcalde Jordi Solé (ERC) considera que aquesta segona sentència és "més justa" que l'anterior i afirma que el pagament "no farà trontollar" les arques municipals.


L’Alcalde Jordi Solé, que va decidir rescindir el contracte amb les empreses el 2007 davant un augment del cost de les obres, i la regidora d’Esports Montserrat Grau, han explicat aquest dilluns en roda de premsa el contingut de la sentència i s’han mostrat satisfets per la resolució del cas. Les obres es van aturar el 2007 i van tornar a començar mig any més tard. L'Ajuntament va adjudicar de nou els treballs pendents, i ho va fer, curiosament, a Electromecànica Soler. La piscina va acabar costant més de 4 milions d'euros, segons ha recordat el batlle.

Tal com ha explicat Solé, el mateix TSJC reconeix, certament, que la sentència apel·lada per l’Ajuntament efectuava una aproximació summament superficial a les qüestions que se li plantejaven, limitant-se a reproduir la pretensió i el desglossament de les diferències i partides que es reclamaven, tot fent una consideració genèrica sobre la prova aportada i resolia totes les qüestions a partir d’una valoració conjunta. En la nova sentència s’aborda l’anàlisi detallada i la verificació de les eventuals desviacions respecte l’obra projectada, els sobre costos que ha originat i la seva imputabilitat al municipi; és a dir, en quina mida les desviacions han estat ordenades o consentides activament i si els retards són imputables a l’Ajuntament.

La sentència no admet increment del valor, per exemple, pels conceptes de retirada d’arbres i desviament del subministrament d’aigua, passos d’instal·lacions, encofrats especials, sobre costos en pilars de formigó de més alçada de la prevista o el nou accés al camp de futbol; i considera que no es poden considerar acreditades les diferències de mesuraments reclamades. 

 

Participació