El minut a minut del final de la guerra a Granollers i comarca

Recuperem totes les piulades que, al llarg d'aquest 28 de gener de 2014, han anat explicant de manera cronològica els tràgics fets del darrer dia de guerra civil

per Diego Sola /Redacció , 28 de gener de 2014 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui fa setanta-cinc anys, les tropes del general Franco entraven a Granollers i gran part del Vallès Oriental. Amb la intenció de recuperar els dramàtics fets del 28 de gener de 1939 i de fer viva la memòria, NacióGranollers ha explicat al llarg de tot el dia –a través de Twitter (@NacioGranollers) i pel hashtag #28G– el minut a minut del darrer dia de guerra civil.

Entre d'altres, hem pogut llegir com les columnes de l’exèrcit franquista entraven a Granollers o reviure com van prendre el control de moltes altres poblacions de la nostra comarca. Segons epxlica Diego Sola, el jove històriador de Canovelles que ha coordinat i assessorat tota aquesta informació, "el 28-G va ser un dels moments més foscos de la contesa bèl·lica, un final de guerra amb un colofó de por i destrucció".


Tot seguit, podeu llegir tota la cronologia sencera dels fets:

9:00 h

Aquest dimarts, 28 de gener de 2014, fa 75 anys del final de la Guerra Civil a #Granollers. 

9:15 h

Anit, els nacionals van dormir a la Llagosta, Mollet, Sant Fost i Montmeló. Avui marxaran sobre Granollers. Això s’acaba.

9:35 h
L’Exèrcit Popular i el comandant Líster encara manen sobre Granollers: per quantes hores? La República s’esfondra al Vallès Oriental.

9:50 h
Setmana del terror al Vallès: balanç de morts pels bombardeigs feixistes a Granollers, Mollet, Cardedeu i les Franqueses: 55 morts civils.

10:00 h
A Granollers fa nits que ningú no dorm. Ja han mort 36 persones aquesta setmana per l’efecte de tres dies seguits de bombardeigs.

10:30 h
Notícies confuses a Granollers: diuen que Líster ordena retirada, deixant la ciutat a la seva sort.

11:00 h
Es confirmen els pitjors presagis. Nervis i por. Sembla que crema el Garatge Baulenas. La destil·leria Montañà ha saltat pels aires!

11:10 h
El foc devora la Roca Umbert! Líster ha donat ordres de no deixar res dempeus pels nacionals. 

11:20 h
Retirada en massa dels soldats de la República. Granollers només olora fum i el cel s’encapota.

11:35 h
Els nacionals ja són a Parets. Això s’acaba.

12:00 h
Els nacionals que venen cap a Granollers són els Frecce Verdi de Mussolini, on també hi ha requetès i legionaris.

12:10 h
Els “fletxes verdes” venen amb centenars de presoners, molts d’ells milicians republicans.

12:20 h
Des de les serres Granollers sembla una ciutat de l’inframón amb desenes de columnes de fum negre enlairant-se cap al cel.

12:30 h
Diuen que hi ha una gran unitat de rereguarda dels "fletxes verdes" que està travessant Gallecs i marxa cap a Lliçà o Santa Eulàlia.

13:00 h
Ni una ànima als carrers de Granollers. No sabem què pot passar en les properes hores. Fum. Cendra. I por. 

13:15 h
Afusellaments diürns? Als afores de la ciutat, entre explosió i explosió, se senten trets de fusell.

13:30 h
No tot està perdut? Corre la brama que hi ha 300 homes de Líster a Canovelles per frenar l’avenç feixista sobre Granollers.

13:45 h
Les tropes nacionals estan baixant pel Coll de la Manya! Granollers, sense defenses, completament al seu abast. 

14:00 h
Els Frecce Verdi estan entrant a Granollers. 924 dies després de l’esclat de la guerra, la ciutat és a punt de ser territori nacional.

14:30 h
La rereguarda dels "fletxes verdes" que ve de Lliçà troba resistència a Canovelles. 300 valents a Bellulla amb armes automàtiques.

15:00 h
Els nacionals frenats per entrar a Granollers per la carretera de Caldes. Darrer crit de lluita dels 300 milicians a Bellulla.

16:00 h
Els darrers soldats republicans a Canovelles no poden amb el foc d’artilleria dels Frecce Verdi. Via lliure cap a Granollers.

16:20 h
Escombrant el desfet Exèrcit Popular en fugida. Aviació feixista bombardeja el camp d’aviació de Rosanes a Llerona i la Garriga.

17:05 h
Centenars de soldats avancen pel centre de Granollers. Entrada pacífica en una ciutat desfeta. Primeres salutacions feixistes.

17:30 h
Hi ha soldats armats amb plantilles de grafits que pinten l’efígie de Franco i "España: una, grande y libre" a les façanes dels carrers.

18:00 h
«En Santa Cruzada los mandos nacionales han tomado posesión de la ciudad. Granollers ha sido liberada: la dominación roja ha terminado».


Especial #28N a NacióGranollers

Granollers, 28 de gener de 1939. La ciutat dels vençuts (Diego Sola)


El dia que va acabar la guerra (Paco Monja)


L'oportunitat de "ser" (Esteve Plantada)


El final de la guerra, en directe al Twitter de NacióGranollers 

 

Participació