«La gent no compra ni llegeix poesia»

Entrevista a l'artista Jordi Pagès, que presenta l'exposició 'Poetes ferits', inspirada en l'obra de sis autors

per Esteve Plantada , 23 de gener de 2014 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Pagès exposa l'obra inspirada en sis 'Poetes ferits' Foto: Jordi Pagès

Mallarmé, Ferrater, Vinyoli, Verdaguer o Foix són alguns dels poetes que han servit d’inspiració a Jordi Pagès en les diverses exposicions que ha anat presentant darrerament. Totes elles, a banda de ser obres sorprenents i amb una gran personalitat, han entusiasmat la crítica artística i també el món literari català. Ara, després d'agafar l'esperit creatiu d'alguns clàssics immortals i d'un clàssic plenament viu com Enric Casasses, Pagès s'inspira en sis autors, de diferents edats, però amb un denominador comú: tots són 'poetes ferits'. "L’exposició m’ha vingut gairebé sense premeditar-la", afirma Pagès. "Primer tenia el títol i després va venir tota la resta. He començat el procés creatiu al revés. De fet, gairebé podríem dir que els autors m’han trobat a mi més que jo a ells, hem anat coincidint com per casualitat i això ens ha portat a treballar plegats. I no sé com ho hem fet, però hem acabat connectant".


El més curiós d’aquesta nova obra és que els poemes anaven teixint connexions entre els autors fins al punt de no saber de qui era què. "Vaig anar afagant idees de la poesia de cadascú, però, i això és ben real, un dia vaig perdre els papers, em van caure a terra i l’atzar em va portar a barrejar els versos i a no saber qui era cada poema. I mira, vaig pensar que no volia saber-ho". Aquesta connexió, gairebé tel·lúrica, va ser un dels al·licients per a crear, sense filtre ni connotacions. "Jo estava acostumat a llegir autors més consagrats, amb una poesia que perdura molt, molt fonda. Després vaig seguir amb en Casasses, que m’anava molt bé per trencar amb la poesia clàssica. I ara he pogut treballar amb uns poetes que connecten amb alguna cosa que m’interessa".

El procés de creació d’una sèrie expositiva com aquesta, per a Pagès acostuma a ser, més o menys, el mateix. "Jo barrejo, faig collage, pintura i cal·ligrafia basada en els poemes que llegeixo. En primer lloc, treballo molt amb la ment. Només pinto quan ja ho tinc tot clar, no faig experiments quan m’hi poso, els experiments els faig amb el cap". Amb les obres de 'Poetes ferits', Jordi Pagès va fer una primera tasca, intensa, de lectura del tots els textos que li anaven enviant els autors. "Em va entusiasmar treballar amb aquests versos, ja que he fet una mena de neteja que m’ha permès veure altres camps poètics. Costa molt entrar i descobrir la poesia jove. La gent no compra ni llegeix poesia. I ho sé perquè ho veig quan miro els llibres que hi ha a les estanteries de les cases d’amics o coneguts, que acostumen a no tenir pràcticament cap llibre de poesia".


Trenta quadres, sis poetes i un espai optimista
L’exposició ‘Poetes ferits’ es va estrenar aquest dimarts, dia 21 de gener, a la imponent i bonica Nau Comanegra de Barcelona, amb un recital dels sis poetes i amb una bona munió de gent com a espectadors. "Són trenta quadres inspirats en els poemes d’aquests sis autors, tal com he fet a les meves darreres obres. Precisament, fa poc llegia unes declaracions de Pere Gimferrer on deia que «de Cabral de Melo vaig aprendre que un poeta no pot dir res que no sigui visualitzable, per això m’interessen tant la pintura i el cinema». Jo també faig exactament això, tal com afirma Gimferrer. Quan llegeixo poesia, busco poemes visualitzables i que em permeti transmetre allò que vull", diu Pagès.


També és molt important en lloc que es tria per mostrar l’obra. "La Nau Comanegra és un espai fantàstic. M’entusiasma. En canvi, les galeries d’art em fan un cert respecte. És un mercat que ja no m’interessa i que està molt malament. Els galeristes només t’expliquen desgràcies, que no sé si vendrem, que la llum és molt cara, que la crisi, etc. En canvi, en Joan Sala, editor i responsable de Comanegra, t’anima, t'explica coses bones i és tot optimisme". Una conjunció ideal per l’obra de Jordi Pagès. "M’agraden més aquests ambients mixtos, i també el fet de barrejar poetes joves amb poetes no tan joves. Un espai com la Nau Comanegra ens permetrà tenir un públic molt diferent a l’habitual a les galeries d’art. Res dones amb bisons!"

La nova obra de Jordi Pagès serà a la sala barcelonina fins el dia 31 de gener de 2014. L’exposició, que té "vocació itinerant", arribarà molt properament a Granollers –presentació i recital al restaurant Anònims–, a la llibreria Context de Girona i a Cadaqués. Un itinerari que serveix per descobrir sis poetes, però, sobretot, per tastar la mirada d’un artista de carrera ja consolidada i que ha sabut fer de la seva aliança amb la poesia una de les propostes més interessants del moment. 

Jordi Pagès amb els sis autors que inspiren 'Poetes ferits' i amb Pruden Panadès Foto: Jordi Pagès

 

Participació