«No ens obsessionarem en engreixar el partit amb els díscols del PSC»

Entrevista a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira: «Rajoy té tota la raó del món, prenem decisions unilaterals, però perquè ens hi obliga ell» • «Si venen a treure'ns les urnes, haurem guanyat» • «Jordi Solé tindrà un paper molt destacat a les eleccions europees»

per Eduard Mas , Santa Eulàlia de Ronçana, 19 de gener de 2014 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Marta Rovira aquest divendres a Santa Eulàlia de Ronçana. Foto: Eduard Mas

La secretaria general d'ERC, l'osonenca Marta Rovira, va ser l'encarregada de tancar aquest divendres a la nit el congrés comarcal de la formació, celebrat al Centre Cívic i Cultural La Fàbrica de Santa Eulàlia de Ronçana. Una concorreguda cita que va servir, com va avançar NacióGranollers, per escollir la nova direcció d'ERC al Vallès Oriental, encapçalada pel granollerí Jaume Profitós. En aquesta entrevista Rovira es mostra molt il·lusionada amb la nova executiva, i fa un balanç del procés independentista.


Rajoy diu que és impossible dialogar amb Catalunya perquè pren decisions unilaterals.
Rajoy té tota la raó del món, prenem decisions unilaterals, però perquè ens hi obliga ell. Ens hauríem estalviat iniciar l'exercici del dret a decidir a través d'una tramitació parlamentaria si el govern espanyol s'hagués assegut en una taula i ens hagués emplaçat a arribar a un acord. Per què no apliquem el procés a la britànica: seiem i arribem a un acord? Només cal que ens traspassin la facultat per convocar referèndums, qüestió ja prevista a la Constitució espanyola.


Dijous el Parlament va acordar demanar al Congrés la competència per convocar referèndums. La cambra espanyola s'hi oposarà per una àmplia majoria. Després, què? Perquè haurà servit tot aquest procés?
Per carregar-nos de raons i guanyar legitimitat. Ja tenim preparada la llei de consultes, que l'aprovarem quan sigui oportú. I convocarem una consulta d'acord amb aquest marc legal. Que això no funciona? Doncs tornarem a convocar-la. A cada pas democràtic que prohibeixin nosaltres guanyarem legitimitat i suports interns i externs.


Per tant, anirem a votar el 9 de novembre?
Estem absolutament convençuts que la consulta es farà el 9 de novembre perquè no hi ha cap llei que prohibeixi votar i perquè no entenem que algú vingui a treure'ns les urnes. I si venen, haurem guanyat.


«No descartem entrar al Govern per garantir que els catalans puguin votar»
 


I després d'acumular prohibicions de l'estat espanyol, en un escenari d'evident conflicte democràtic, ERC es plantejarà un govern d'unitat amb CiU?
Sempre hem dit que serem lleials al poble de Catalunya, que ens ha donat un mandat: que vol votar per decidir el seu futur polític. Si arriba el dia en què el Govern no és prou fort per garantir aquest mandat, ERC li donarà un cop de mà, com ja estem fent ara. Per tant, no descartem entrar al Govern per garantir que els catalans puguin votar.

Les negatives de l'executiu estatal també poden acabar decidint amb qui es presenta ERC a les eleccions europees del maig?
Poden passar moltes coses. Per exemple, que les europees siguin una oportunitat per salvar el procés, quelcom que ara no veiem així. Si això passa, farem el que calgui per reforçar el dret de vot.

Si ERC finalment no es presenta a les europees amb CiU, l'alcalde de Caldes, Jordi Solé, ocuparà un lloc destacat a la candidatura? Anirà rere Terricabras?
Solé ja té un paper destacat perquè és el responsable de les polítiques internacionals d'ERC. Per tant, si apliquem el sentit comú, tindrà un paper molt destacat en les eleccions del maig. No podem dir encara si anirà rere Terricabras o no.

Aquest divendres s'ha escollit la nova direcció d'ERC al Vallès Oriental, amb els objectius de fer majoritari el sí-sí en una consulta i de ser la primera força política d'esquerres a la comarca. Ho veu possible?
Jo sóc osonenca i he vist durant els últims anys com destacats líders del PSC han acabat acostant-se a altres opcions polítiques que defensen clarament la independència. Aquesta conversió de la política comarcal que he viscut a Osona ara guanya terreny al Vallès Oriental. Ho anirem vivint els propers mesos.


«El Vallès Oriental és una comarca clau per assolir la independència»
 


El Vallès Oriental, tradicional feu del PSC, és una comarca clau per assolir la independència?
Absolutament clau. El Vallès Oriental està al capdavant d'un repte molt positiu: ajudar a convèncer a milers de persones que votar sí-sí és la millor contribució que poden fer pel país i per les seves famílies. Per això ERC fa un treball especial a la comarca, per acabar sent el projecte que representi a molta gent que mai abans s'havia plantejat viure en un estat català.

L'oposició del PSC a demanar les competències per convocar un referèndum, i les seves divisions internes (també a la nostra comarca), apropen ERC a l'objectiu de ser la primera força d'esquerres al Vallès Oriental?
El PSC ha d'aclarir el seu posicionament democràtic. I si falla, com va passar dijous al Parlament, molts demòcrates que volen decidir el futur del seu país no es sentiran representats pel PSC. Molts socialdemòcrates ja s'estan decantant per altres opcions polítiques i ERC té les portes obertes. Però no ens obsessionarem en engreixar el partit amb els díscols del PSC, perquè no tenim un objectiu de partit, sinó de país.

El sector crític del PSC planteja aquests dies la creació d'un nou partit que no estigui supeditat a les decisions del PSOE.
S'han de respectar les decisions que prenguin, sobretot, les persones que han tingut un lideratge destacat dins el PSC. Ells han de fer el seu procés. I si això passa per generar un nou espai polític, doncs endavant. I segur que convergirem en aquelles decisions de país més importants. Hem de pensar en clau de país, com van fer dijous al Parlament els tres diputats del PSC que van votar 'sí' a convocar un referèndum.

En les municipals del 2015, Catalunya serà independent?
L'escenari post 9 de novembre del 2014 pot oferir moltes sortides. Ja ho veurem.

Com veu la nova direcció d'ERC al Vallès Oriental?
És una rica combinació entre experiència i cares noves. Estic molt il·lusionada amb l'equip que s'ha format i les seves ganes de treballar. L'èxit està garantit. 

Rovira amb el flamant president d'ERC al Vallès Oriental, Jaume Profitós. Foto: Eduard Mas

 

Participació