«El vàter diu moltes coses de nosaltres»

Entrevista Siqui Sánchez, autor del projecte ‘ToiletPlanet’, un llibre i una exposició que vol ser una radiografia de l'estat del món a través dels vàters

per Esteve Plantada, 16 de gener de 2014 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Siqui Sánchez ha retratat més de mil vàters de cinc continents Foto: Esteve Plantada /NG

Tot comença a partir d’un viatge. "Quan ets fora de casa vas més predisposat a deixar-te sorpendre per les coses, a fixar-t’hi. Viatjant te n’adones que una cosa com el vàter –amb la intimitat que li suposem– no és tan fàcil d’aconseguir com sembla". D’aquesta inquietud neix el projecte 'ToiletPlanet', del fotògraf vallesà Siqui Sánchez. Un llibre amb 250 pàgines, "que haurien pogut ser 1.000", i una exposició que es pot veure a l’Espai d’Arts de Roca Umbert de Granollers. Una volta al món de vàter en vàter, de manera literal. "Primer vas fent fotos, sense pensar gaire, simplement perquè creus que val la pena. Quan ja en portes unes quantes, elles et diuen «sóc aquí!» i veus que hi ha un patró comú que mereix ser explicat i ensenyat". És el gran moment del vàter, un moment en el qual algú –en Siqui, pel que fa al cas– ha pensat que la latrina havia de sortir de l’ostracisme on era.


"Abans, la gent no fotografiava tot el que li passava per davant. Et reservaves les fotos per allò que era realment important". La revolució digital ho canvia tot. "És ara que aquests lavabos tenen l’oportunitat de msotrar-se, amb aquestes fotografies que normalment queden arraconades en una mena de calaix de sastre". Fotografies que als ulls de Siqui Sánchez adquireixen un nou valor. "El punt d’eclosió és un viatge que faig a la Xina, on vam trobar la quantitat més gran i sorprenent de lavabos «épatants», per dir-ho d’una manera elegant". I allà, en la immensitat del país roig, va ser quan va començar a pensar que això tenia entitat suficient com per fer un gran llibre. "Sí, vaig pensar que valia la pena treballar el projecte amb profunditat. Jo veia que podia passar de ser un grup de fotos amb unitat temàtica a ser alguna cosa més". I va pensar que aquelles fotos podien explicar el món, "o almenys una part petita".

El vàter diu moltes coses de la societat

Però, per què un vàter? "El vàter diu moltes coses de nosaltres. Per exemple, al Tibet, en un hotel on vam preguntar on era el lavabo i ens van dir que era al carrer. El fet que en algun lloc pugui existir un hotel on sigui normal que no hi hagi ni vàter ja et diu coses d’aquell lloc. I també, de la mateixa manera, al Japó, quan veus aquells vàters cibernètics que fan un sorollet per evitar que sentis el soroll del subjecte del costat! Això també diu moltes coses". Gairebé un retrat social, sense entrar en qüestions, tan sols epirdèrmiques, de netedat o brutícia. "Els vàters bruts he procurat esborrar-los de la memòria, ja que el rànquing seria massa llarg". Però en Siqui sí que conserva un nítid record dels més singulars. "Recordo molt un a Nova Zelanda, al bell mig d’una muntanya, en un paisatge meravellós. O a la Polinèsia, on hi havia vàters, molt humils i senzills, rodejats d’aigua turquesa. Espectacular". També cal destacar vàters establerts en llocs arquitectònicament increïbles, "com alguns de Suïssa o un a Monument Valley, als EUA".

"Hi havia gent que em deia que m’avorriria. Però no! Els vàters no són tots iguals, ni molt menys". N’hi ha de moltes menes, tal com demostra l’extens treball de fons que ha fet Siqui Sánchez aquests darrers anys. un treball que també contempla vàters de casa nostra, lluny de l’exotisme, instal·lats en la cruesa de la proximitat. "Sí, perquè també diuen molt de la nostra societat. Per exemple, a Barcelona és pràcticament impossible fer un riu sense haver de pagar. És el peatge endèmic que sofrim". I també el fet de ser molt més recelosos a l’hora de deixar retratar el lavabo. "Al Bulevard Rosa, per exemple, els membres de seguretat em van fer fora". Tot i això, assegura que a Barcelona hi ha lavabos espectaculars, malgrat que al llibre només n’hi ha un parell. "Tenia material per omplir mil pàgines, però no volia fer la gran enciclopèdia il·lustrada del vàter".


Practicar 10.000 hores per fer bé la feina
"ToiletPlanet és, en resum, una radiografía de l’estat del món actual", afirma Siqui Sánchez. Inquiet, vitalista, irònic, creatiu, sempre sorprenent. La seva faceta com a fotògraf inclou feines en publicacions internacionals de prestigi i molts projectes editorials i corporatius. Fotògraf amb moltes hores de vol, té clar que "per dominar qualsevol faceta de la vida a fons has de practicar durant 10.000 hores. A partir d’aquí, tens el mestratge suficient per fer-ho de manera automàtica i per ser molt bo. Els Beatles van tocar en un club nocturn d’Hambrug cada nit durant 3 anys, i això els va servir per aprendre l’ofici".

Una cosa és claríssima, en el manual de Siqui Sánchez: per fer bones fotografies has d’haver practicat molt. "I practicar vol dir fer fotos del que més t’interessa, constantment. Quan treballes per gust propi en un projecte personal et pots permetre coses que amb un client no podries fer. Cosa ben normal, perquè el client paga per seguretat i vol unes garanties". Això provoca que, forçosament, calgui fer projectes paral·lels "que et permetin desenvolupar els teus punts forts, perquè els has d’exercitar". El més important per a un bon fotògraf és la pràctica, "sobretot per la il·luminació, que és molt intuïtiva. I sempre has de tenir els dubtes –que hi són–en privat, abans de disparar". Pràctica, constància i tenir, també, una mirada especial, gairebé única, que et pugui fer veure coses en llocs tan inhòspits i insospitats com són els vàters d'arreu del món.

La volta al món de vàter en vàter

Algunes imatges del projecte 'ToiletPlanet':

Foto: Siqui Sánchez

Foto: Siqui Sánchez

Foto: Siqui Sánchez

Foto: Siqui Sánchez

 

Participació