El Síndic denuncia greus deficiències a la comissaria de la Policia Local de Mollet

Recomana que no faci les funcions de custòdia dels detinguts i que aquests passin directament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra | Alerta que a Granollers no hi ha càmeres a les cel·les

per Redacció, 13 de gener de 2014 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'informe anual de l'Autoritat catalana per a la prevenció de la tortura (ACPT), presentat pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, posa de manifest que la comissaria de la Policia Local de Mollet del Vallès té greus deficiències estructurals i falta de mitjans per garantir una bona estada dels detinguts. L'estudi recomana que la policia molletana no faci les funcions de custòdia dels detinguts i que aquests passin directament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra que hi ha a la ciutat vallesana. A més, el defensor dels ciutadans recomana que es facin alguns canvis a les instal·lacions per garantir la seguretat dels detinguts i dels propis agents.

"L'àrea de custòdia de la comissaria no compleix les condicions mínimes necessàries per albergar-hi detinguts; el més recomanable és traslladar-los directament als Mossos a l'espera que s’inaugurin les noves dependències", denuncia l'informe de l'ACPT, que afegeix que l’espai presenta nombroses deficiències com a dipòsit de detinguts. "El dipòsit és un espai molt ampli, antic i desgastat. Les cel·les són espais molt reduïts, d'un metre quadrat aproximadament, sense ventilació, molt claustrofòbics", etziba l'estudi, que també observa forats en alguna porta i diversos insectes a les dependències policials. L'ACPT recorda que al llarg del 2014 es preveu que la Policia Local de Mollet es traslladi a un altre edifici, que disposarà de cel·les, "però encara no saben exactament com seran".


Cel·les sense càmeres a Granollers
Pel que fa a la comissaria de la Policia Local de Granollers, l'informe presentat pel Síndic de Greuges (que ha visitat durant el 2013 53 comissaries dels Mossos, policies locals i centres penitenciaris i de menors) denuncia que les cel·les no disposen de càmeres de vigilància i que l'armer està mal situat, perquè "hauria d'estar ubicat fora de l’àrea de custòdia". També apunta que el menjar dels detinguts són entrepans comprats en un bar proper.


Pel que fa a les comissaries dels Mossos de les dues grans ciutats del Vallès Oriental, l'informe només hi detecta petites incidències. Per exemple, a la comissaria molletana l'estudi denuncia que a les parets i al terra hi ha senyals de brutícia, que el material (sabates, roba, mascaretes...) està deixat de qualsevol manera i que les flassades presenten "un estat molt desgastat"; "no hi ha un protocol estandarditzat sobre la freqüència amb què s'han de canviar", apunta el text, redactat després d'una visita feta el 30 d’octubre del 2013. "Cal insistir en la necessitat de ser molt rigorós a l’hora d’emplenar tots els camps relatius al registre d'entrada i de sortida de detinguts, en particular pel que fa a les hores d’entrada i de sortida", afegeix.

Els autors de l'informe van visitar la comissaria dels Mossos a Granollers el 12 de setembre del passat 2013. Van visitar el llibre de registre de detinguts i van detectar "algunes errades", com ara la manca de registre de l'hora de sortida o dates de detenció errònies. L'informe fa una valoració positiva de la comissaria de la Policia Local de Granollers, "més enllà dels elements negatius recurrents i coincidents" amb la resta de dependències policials catalanes, com ara mals àpats o flassades en mal estat. L'ACPT valora positivament que la disposició del detingut davant del jutge es faci de manera regular, evitant així les detencions de llarga durada. "Cal ser més rigorós a l'hora d'emplenar els camps de registre d’entrada i de sortida de detinguts", conclou.

 

Participació