L'Ajuntament de les Franqueses presentarà el projecte del parc del Falgar i la Verneda el 13-G

Els seus 170.000 metres quadrats acolliran diverses zones verdes, un aparcament per a 100 vehicles, una gran esplanada polivalent i el llac, que quedarà tancat

per Redacció , 25 de desembre de 2013 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mapa: Aj. les Franqueses

L'Ajuntament de les Franqueses del Vallès presentarà l'adequació del projecte d'acabament del parc del Falgar i la Verneda el dilluns 13 de gener, a dos quarts de nou del vespre, a les antigues escoles de Llerona, durant la sessió ordinària del Consell del Poble. La presentació anirà a càrrec de tècnics municipals i de personal de l'empresa GESA, encarregada de la redacció del projecte final, que s'ha elaborat seguint els criteris de sostenibilitat econòmica i mediambiental establerts en el procés de participació ciutadana endegat el juny del 2012.


En el seu dia l'alcalde del municipi, Francesc Colomé, ja va advertir que, tenint en compte la mala situació econòmica del Consistori i l'envergadura del projecte, aquest avançaria poc a poc. I així està succeint. El 13 de gener es presentarà el projecte, però encara no hi ha pressupost per efectuar les intervencions previstes ni un calendari d'actuacions per convertir els 170.000 metres quadrats que ocupen el parc del Falgar i la Verneda en una zona amb diferents nivells, de menor a major naturalització, per tal d'afavorir la recuperació de les espècies de fauna i flora i, alhora, reservar àrees per a una major activitat humana.

Quatre zones diferenciades

Així, en el projecte final es contemplen quatre zones diferenciades. Per una banda, la Verneda (nucli 4), serà un espai prop de la ribera integrat per plantes de fulla tendra. També hi haurà una devesa pollancreda i una albereda, entre d'altres àrees de natura. El parc del Falgar quedarà completament tancat i es dividirà en tres zones, de major a menor presència humana: la zona de l'aparcament i els serveis (nucli 3), la zona del parc (nucli 2) i la zona del llac (nucli 1).

Veïns que van participar en el procés participatiu passejant pel parc. Foto: Aj. les Franqueses


La zona de l'aparcament i els serveis serà la més accessible per al públic i es dividirà en vuit àrees: un aparcament asfaltat que constarà d'un centenar de places per a cotxes i quatre per a autocars i un circuit d'educació viària; una esplanada d'uns 1.500 m2 per disposar d'un espai polivalent; un edifici de manteniment i serveis; una zona de jocs infantils; una d'aparells de rehabilitació; una zona d'esbarjo i de descans amb taules i bancs; un circuit esportiu; i una zona de reciclatge.

Un parc de 23.800 m2
La zona del parc ocuparà uns 23.800 m2. Serà un espai natural per poder gaudir de l'exercici físic i del lleure a l'aire lliure. Finalment, la zona del llac serà l'espai més protegit i amb l'accés més restringit per a les persones. El llac quedarà tancat però s'hi col·locaran miradors per poder observar les aus de ben a prop sense espantar-les. També està previst que hi hagi quatre circuits de running, el més llarg de més de quatre quilòmetres, i diversos itineraris educatius per conèixer el medi.

"La grandària, la ubicació i l'entorn natural converteixen el parc del Falgar i la Verneda en un espai amb molt de potencial", apunta Colomé. Tant l'alcalde com la regidora d'Agricultura, Territori i Sostenibilitat i presidenta del Consell del Poble de Llerona, Rosa Maria Pruna, valoren positivament el projecte perquè recull les peticions dels. "És un projecte respectuós amb el medi ambient i idoni pel gaudi de la natura tal com demanava la ciutadania", afegeix el batlle, que sentencia que "el municipi tindrà un gran parc i Llerona hi guanyarà molt perquè estarà dins del seu nucli i es recuperà un espai que ara mateix estava més degradat". 

Mapa de la zona que ocupa el Parc del Falgar i la Verneda. Foto: Aj. les Franqueses

 

Participació