Els ajuntaments del Vallès Oriental rebutgen la reforma local del govern espanyol

Surten al carrer i llegeixen un manifest que adverteix que la nova llei eliminarà serveis essencials | CCOO calcula que uns 1.000 interins laborals de la nostra comarca poden perdre la feina

per Eduard Mas, Granollers, 12 de desembre de 2013 a les 13:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Concentració davant l'Ajuntament de Granollers, aquest dijous. Foto: Eduard Mas

Centenars d'alcaldes, regidors, tècnics municipals i veïns s'han concentrat aquest dijous a les dotze del migdia davant la majoria d'ajuntaments de la nostra comarca, i del Consell Comarcal del Vallès Oriental, per mostrar el seu rebuig al projecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local que aprovarà la setmana vinent l'executiu del PP. L'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els sindicats UGT i CCOO, han elaborat un manifest contra la reforma local (veure document adjunt) que s'ha llegit a les concentracions de Granollers, Caldes de Montbui, Mollet i Canovelles, entre altres municipis de la comarca i de tot Catalunya.


El manifest destaca que, davant l'imminent aprovació de la llei, el món local s'uneix per defensar un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, "prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una ferma voluntat de servei i compromís". El text exigeix al govern estatal que respecti la competència exclusiva de la Generalitat sobre l'organització territorial i el règim local, i explícitament "la no invasió competencial recentralitzadora". A més, denuncia que aquesta iniciativa legislativa no es tracta d'una simple actualització del nivell competencial municipal, "sinó d'una autèntica involució del règim local, que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats, un deteriorament i tancament de serveis que afectarà als nostres veïns i a l'ocupació pública".

Mayoral adverteix que perillen serveis essencials
En aquest sentit, el Consell d'Alcaldes del Vallès Oriental va aprovar el passat mes d'abril una moció de rebuig a la reforma local del PP. Diversos ajuntaments de la nostra comarca han fet el mateix durant els últims mesos. Entre aquests, el de Granollers. Aquest dijous una cinquantena de persones s'han concentrat davant el consistori granollerí per mostrar el seu rebuig a la reforma. Entre els concentrats, representants de les diverses formacions polítiques (excepte del PP) i l'alcalde Josep Mayoral, que ha advertit que si l'executiu de Rajoy aprova la nova llei "els ajuntaments ens quedarem sense competències en serveis essencials". "Tenim 9.000 usuaris dels serveis socials. On aniran? Què passarà amb les escoles municipals? Els ciutadans són els primers afectats d'aquesta reforma, que es traduirà en menys serveis i de menys qualitat", ha sentenciat el batlle de Granollers.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO al Vallès Oriental-Maresme, Gonzalo Plata, ha apuntat que la reforma del PP afectarà directament al personal municipal. El sindicat calcula que uns 1.000 interins laborals del Vallès Oriental, dedicats a serveis socials o a polítiques d'ocupació, per exemple, poden perdre la feina.

 

Participació