«M'identifico amb una literatura de proximitat, que provoqui empatia»

Entrevista a Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, una nova editorial de gènere negre que comença amb la publicació de dos primers títols, ‘Independència d'interessos’ i ‘Coll avall’

per Esteve Plantada , 12 de desembre de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Marc Moreno, editor de Llibres del Delicte, davant la sala Tarafa de Granollers Foto: Esteve Plantada

Catalunya és un país on la novel·la negra sempre ha tingut una gran acollida. A més, no només pot dir que gaudeix d’un bon número de lectors i d’adeptes, sinó que ara pot presumir de la iniciativa d’editorials valentes que volen dir la seva, i en català. És el cas de Llibres del delicte, una nova editorial que és encapçalada per Marc Moreno, editor i també escriptor. "La filosofia és publicar només obres d'autors catalans que tractin temes propers a la nostra realitat", afirma Moreno. "Per a què ens entenguem, res d'assassins en sèrie ni de polis borratxos", dos clixés que provenen d’altres tradicions allunyades de la nostra realitat més immediata. "A Llibres del Delicte ens interessen més temes com la independència, els desnonaments, la crisi, la corrupció o l'atur". És a dir, allò que ens passa a nosaltres, i que trobem en el dia a dia.

A partir d’aquesta premissa, l’editorial ha iniciat el seu camí amb la publicació dels dos primers títols: 'Independència d'interessos'–que és obra, justament, del mateix Marc Moreno– i 'Coll avall'. De fet, la iniciativa de crear una editorial va estretament lligada a l’experiència de Moreno com a autor. "Amb la primera novel·la vaig quedar una mica decebut, perquè l’editorial no em va donar massa suport", recorda, per afegir que "si ets un autor novell et quedes als llimbs, necessites competir amb grans coses". Després d’aquell primer contacte en el món editorial, Moreno va fer números i va decidir que tiraria endavant el seu propi projecte. "Tinc experiència en el camp de l’edició de revistes corporatives, i això m’ha fet estar en contacte amb impremtes i dissenyadors i conèixer, al capdavall, una mica el món editorial".


Passió per la novel·la negra
Com a lector, Marc Moreno és un gran aficionat a la novel·la negra. "A Barcelona hi ha un grup de gent que ens movem per aquest món i, amb el temps, vas fent amistat i contactes". Això el va fer adonar que calia tenir una editorial que apostés per això, "i que es preocupés pels temes d’aquí i per l’escriptor català". Però, en els darrers temps, a Catalunya hi predomina, sobretot, el tema escandinau i americà. "Jo m’identifico amb una literatura més de proximitat, que provoqui empatia amb el lector". Per desgràcia, aquí tenim molts temes a desenvolupar: la corrupció política, els desnonaments, la crisi, l’atur, el poder dels bancs o les preferents. "I no tenim detectius. I els mossos, quan acaben de treballar volen a anar a casa. El nostre estereotip seria de més treball psicològic que d'altres tradicions del gènere".


Un bon exemple en són les dues primeres novel·les que inauguren Llibres del Delicte. La primera, 'Independència d’interessos', la signa ell mateix. "És una crítica a la problemàtica de corrupció que hi ha ara a Catalunya, plena de tripijocs polítics que no sabem que passen però si que tenim la sensació que estan passant". La novel·la és un thriller que intenta reflectir el joc polític. "Volia demostrar que al voltant de la independència també passen moltes altres coses". També pretenia defugir de l’estereotip del 'personatge central' que es menja tota la novel·la. "Per això he fet dos policies, que porten el pes de la investigació, però en paral·lel". Moreno afegeix que "la literatura és per entretenir i ha de fer que el llibre sigui atractiu pel lector".

De moment, l’editorial va molt bé, i ja té a punt els tercer i quart volums. "El tercer és un recull de relats d’escriptores de gènere negre en català, amb noms tan interessants com Teresa Solana, Margarida Aritzeta o Núria Cadenes. Volem reivindicar la figura de l’escriptora de gènere dona". I el quart és una novel·la de Sebastià Benassar, reconegut novel·lista del gènere. Un catàleg que s’amplia amb obres i noms de qualitat i que, a més, aposta per continguts arrelats a la nostra immediatesa. No dubteu que l’aposta per Llibres del Delicte és una bona aposta per llegir en català bones novel·les que enganxen i que tenen moltes coses a dir.

Marc Moreno aposta per explicar coses arrelades a la realitat del país Foto: Esteve Plantada

 

Participació