Dora Serra guanya el premi de novel·la Josep Saperas que atorga Òmnium amb L'uniforme

En el marc de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental el col·lectiu Català Sempre s'endú el guardó Ramon Casanovas a l'acció cívica a favor de la llengua

per Redacció, 2 de desembre de 2013 a les 18:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La polifacètica historiadora barcelonina Dora Serra va guanyar aquest divendres al vespre el vint-i-quatrè premi de novel·la Josep Saperas, que atorga Òmnium Cultural del Vallès Oriental, amb l'obra L'uniforme. El guardó està patrocinat per la família Saperas i dotat amb 3.000 euros. El jurat, format per Martí Monclús, Joaquim Ferrer i Yvonne Griley, va destacar la qualitat de l'obra.

En el marc de la vint-i-quatrena Festa de les Lletres del Vallès Oriental, celebrat a l'Hotel Ciutat de Granollers, i amb la presència de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i de l’alcalde de la ciutat, Josep Mayoral, va quedar desert el premi de poesia Estabanell Energia, patrocinat per la companyia elèctrica vallesana. El jurat, compost per Judith Cobeña, Xavier Noya i Ferran Catarineu, va considerar que els treballs presentats, tot i tenir una vàlua i qualitat destacables, no s'adaptaven al que es demanava. La dotació econòmica, 1.800 euros, anirà íntegrament a Càritas Vallès Oriental.


Sí que es va atorgar el primer premi de treball de recerca, patrocinat pel Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va anar a parar a mans de la jove de Sant Feliu de Codines Mar Martín, per Els batallons de treballadors forçats de Franco. També es va atorgar un premi ex aequo a Roger Madorell i Ivette Camps pel treball Estudi transversal del món casteller. Pel que fa al tercer premi Ramon Casanovas a l'acció cívica a favor de la llengua catalana, patrocinat per la família Casanovas i dotat amb 1.000 euros, el guanyador és el col·lectiu Català Sempre.

El tretzè premi Jaume Camp de sociolingüística, patrocinat per Esther Camp en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans, i dotat amb 6.000 euros, el guanyador va ser Francesc Xavier Vila per Entre la cohesió i el plurilingüisme socials. Algunes lliçons internacionals per a les polítiques lingüístiques educatives catalanes. Finalment, el segon premi Eugeni Xammar de periodisme (guanyat en la seva primera edició per NacióGranollers), va ser per als diaris digitals AraVallès i Contrapunt. Enguany també s'han proclamat dos accèssits honorífics: un per a la revista Vallesos i l'altre per a Ràdio Granollers.


A part de tots aquests premis, l'acte va servir per dur a terme diferents reconeixements. D'una banda, es va reconèixer el mèrit de Blanca Roca, de l'institut la Vall del Tenes, de Santa Eulàlia de Ronçana, per haver quedat finalista de Catalunya en la seva categoria del Premi Sambori Òmnium 2013, que va comptar amb la participació d’uns 100.000 alumnes de Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord i Franja de Ponent. També es va voler recordar Ramon Buscallà, vicepresident primer de l’entitat recentment traspassat, i a la vídua de Joan Planellas, que ha donat a Òmnium Vallès Oriental l'arxiu que el seu marit va anar compilant durant anys i que comprèn la primera activitat d’Òmnium a la nostra comarca des de la dècada dels seixanta.

 

Participació