El mural independentista de Cardedeu tensa un ple que no aporta respostes

L'antic equip de govern (CiU, PP i GpC) tomba una moció que reclamava que s'aclarissin les denuncies per la repintada del mur | Retrets constants en una sala de plens plena a vessar

per Redacció , 30 de novembre de 2013 a les 13:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La sala de plens plena aquest dijous a Cardedeu. Foto: NacióGranollers

La repintada del mural independentista que hi ha a l'entrada de Cardedeu, i la imputació de sis veïns del municipi per aquest fet, va tensar aquest dijous al vespre el ple municipal. En una sala de les columnes plena a vessar, amb desenes de persones amb cartells on es podia llegir "Jo també hi era" (en referència a la pintada del mur), l’antic equip de govern (CiU, PP i GpC) va tombar una moció que reclama l'aclariment de les denuncies i multes a sis membres de partits o associacions independentistes per la repintada.


La moció, presentada conjuntament per la CUP, ERC i ICV, l'havia impulsat el moviment en defensa dels encausats, i demanava l’esclariment de responsabilitats polítiques pels informes de la Policia Local que acusen a sis veïns que "són reconeguts per raons polítiques que res tenen a veure amb l'organització de l'acte". El text, que subratlla que la repintada del mural (esborrat setmanes abans per l'Ajuntament) va ser un acte públic i festiu que comptava amb el coneixement i l'acord de l'administració, també exigeix que es revisin les sancions establertes en l'ordenança de convivència. Dos dels encausats van poder llegir textos (entre els quals un article d'opinió de Jordi Asturgó publicat a NacióGranollers) que reclamaven explicacions sobre les imputacions (i qui va donar als Mossos els sis noms) i l’intent de polititzar la repintada.

La Policia Local dóna els noms dels encausats

En el torn de paraules dels regidors, el representant del PP Jaime Geleda (desafiant i increpat per part dels assistents), va insistir que la repintada del mural estava orquestrada per formacions com la CUP i ERC. Això sí, tant els populars com el regidor de GpC Jordi Abad també van demanar perquè finalment s'havien citat a declarar sis persones vinculades al moviment independentista si a la repintada van participar-hi més de 300. CpC també va demanar a l'alcaldessa si va autoritzar esborrar el mural el dia abans de la Festa Major, com assegura el PP i com ella nega.

Calamanda Vila, que durant tot el ple va intentar imposar calma sense massa èxit (els retrets es van anar repetint), va limitar-se a reiterar que la Policia Local actua de forma autònoma, i que són els agents qui faciliten els noms dels encausats als Mossos, en cap cas la mateixa alcaldessa o el regidor de Governació i Seguretat Pere Freixes. Vila també va assegurar que la decisió d'esborrar el mural el dia que començava la Festa Major va ser dels populars, sense consultar-ho a CiU. Després de diverses enganxades entre l'alcaldessa i membres de l'oposició, i de les queixes dels assistents, es va votar la moció, amb 8 vots en contra (de l’antic equip de govern, perquè un dels regidors del PP no va assistir al ple) i 8 a favor de la CUP, ERC, ICV i el PSC. A la segona votació el vot de qualitat de l'alcaldessa va tombar la moció.  

 

Participació