Unes 800 persones consoliden la Festa de la Mongeta del Ganxet de Llerona

L'organització reparteix 28 quilos del llegum i 25 de botifarra de la Garriga entre els presents

per Redacció, 25 de novembre de 2013 a les 12:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les parades amb llegums de la comarca. Foto: Miquel Mas

La Festa de la Mongeta del Ganxet de LLerona va tornar a ser un èxit de convocatòria. Més de 800 persones van omplir diumenge el recinte del Consell del Poble per admirar el plats que es van presentar al segon Concurs de Cuina, per veure l’espectacle de la batuda i la garbellada, fer el tast de mongetes amb botifarra o comprar en alguna de les parades de productes de proximitat que s’hi van muntar.


La festa, que va tornar a situar Llerona com a la capital mundial de la mongeta del ganxet, va començar a quarts de dotze del matí, amb la benvinguda que va donar als assistents Rosa Maria Pruna, presidenta del Consell del Poble de Llerona i regidora de l'àrea d'Agricultura, Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de les Franqueses, els dos organismes que van organitzar l'acte. També van assistir a l'acte el director de Serveis Territorials del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat a Barcelona i la Catalunya Central, Marià Morera; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, José Orive; l'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó; l'alcalde de l'Ametlla, Andreu González; i l'alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, entre altres.

Batuda i garbellada de la mongeta
A més, la festa va tenir un convidat d'excepció, Espartac Peran, periodista del programa Divendres de TV3, que va defensar el producte de proximitat. Així com els membres del jurat del Concurs de Cuina, la mediàtica cuinera granollerina Ada Parellada; el restaurador Jordi Roca, director del restaurant La Masia de l’Ametlla; i el cuiner del restaurant DO de Granollers i president del Gremi d'Hostaleria del Vallès Oriental, David Vázquez. Tots tres van provar els plats que s'havien presentat al concurs, mentre a l’exterior començava l’espectacle de la batuda i garbellada de la mongeta.

Els pagesos lleronins Joan Espelt, de ca l’Enrani, Josep Girbau, de can Sorgues, Josep Prat, de cal Nen, i Joan Rof, de can Pinós, van agafar els feixos secs de les mongeteres que hi havia preparats, van tallar-ne els cordills que els unien, en van fer unes grans piles i van agafar les forques per començar a batre-les. En aquest procés, es separa la mongeta de la tavella. Acte seguit, s’escombren les mongetes resultants i es posen a la màquina de ventar per separar-ne la mongeta de la palla. L’últim punt del procés abans que acabin ensacades i a punt per vendre, és passar les mongetes pel garbell per acabar de treure’n les impureses i separar-ne les que siguin dolentes. L’espectacle, que va explicar des de l’escenari el lleroní Enric Garriga, va agradar molt al públic, que va fer una gran ovació als seus protagonistes.


28 quilos de mongeta i 25 quilos de botifarra
Seguidament, mentre s’esperava la deliberació del jurat del concurs de cuina, els assistents van poder comprar producte de proximitat a alguna de la desena de parades que hi havia -on el producte estrella era la mongeta del ganxet-, o posar-se a la cua per fer el tast de les mongetes del ganxet de Llerona amb botifarra de la Garriga. Cal dir que, tot i que es van fer més racions que l'any passat, unes 700, es va fer curt i hi va haver gent que no va poder fer el tast. Enguany, Jaume Lloreda, del restaurant Ca la Mestra, va coure 28 quilos de mongeta i 25 quilos de botifarra.

Segon Concurs de Cuina
A la una del migdia es va donar el veredicte del jurat del Concurs de Cuina de la mongeta del ganxet. En aquesta edició s’hi van presentar 17 plats, igual que l’any passat. Va guanyar el primer premi Rosa Portolà, amb el plat Mar i ganxetes, i el segon va ser per a Paquita Grau, amb el plat Mongetes amb botifarra i bolets. Van tancar l’acte els parlaments del representant de la Generalitat, Marià Morera, i de l’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé.

L'espectacle de la batuda i garbellada de la mongeta. Foto: Miquel Mas

 

Participació