Aules mig buides a Granollers

Més del 30% del personal dels centres públics i un 80% dels alumnes de la ciutat s'han sumat a la vaga d'Ensenyament | Les xifres disminueixen a les escoles concertades | Seguiment desigual a Mollet del Vallès

per Redacció, 24 d'octubre de 2013 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una aula amb pocs alumnes, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN

Aules gairebé buides a les escoles de Granollers aquest dijous, arran de la vaga d'ensenyament per protestar contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMQE), que impulsa el ministre José Ignacio Wert, i, en clau catalana, contra la llei d'Educació de Catalunya (LEC) i les retallades que s'apliquen des de fa tres anys. Segons les dades facilitades per l'Ajuntament de la capital del Vallès Oriental, els alumnes han seguit molt majoritàriament la vaga, però no els professors. Pel que fa a la primària pública, han fet vaga un 31,48% dels professors i un 73,45% dels alumnes, A la secundària pública, un 34% dels docents no han anat a treballar i un 91,63% dels joves no han anat a classe. A la concertada, un 16,67% dels professors i un 40,9% dels alumnes. I, finalment, a les escoles bressol municipal han fet vaga un 50% dels professors i un 90% dels infants no han anat al seu centre.


El seguiment de la vaga també ha estat desigual a Mollet, on, de la mateixa manera que a Granollers, no s’ha produït cap incident i s’han acomplert els serveis mínims. A les escoles bressol municipals molletanes el seguiment de la vaga ha estat força majoritari, amb un 68,4%, igual que a l'escola d’educació especial de Can Vila (60,4%). Pel que fa a les escoles d’educació primària públiques, el seguiment de la vaga s’ha situat a l’entorn del 50% i als instituts, del 24%. Per últim, a l’escola concertada la vaga ha tingut un seguiment minoritari, del 6%.

Poc seguiment a Parets
Les xifres són bastant similars a la resta de municipis del Vallès Oriental. Per exemple, a Parets del Vallès a les escoles bressol El Cirerer i La Cuna un terç de la plantilla està treballant, mentre que al Gargot el 50% dels treballadors han anat a les aules. Pel que fa a l'Escola Municipal Pau Vila, el 20% del personal ha secundat la convocatòria. A l’Escola Municipal de Música, els treballadors no s’han sumat a la vaga. A la resta dels centres, tant públics com concertats, s’ha secundat la vaga parcialment i l’escola Lluís Piquer ha funcionat amb serveis mínims.

A Canovelles, on les mestres i les famílies de les escoles bressol municipal s'han concentrat a la Plaça de la Joventut per mostrar el rebuig a la LOMQE i la LEC, el 92,2% d'alumnes matriculats no han assistir als seus centres educatius respectius, en suport a la vaga. El 45% dels mestres i professors destinats a Canovelles no han assistir al seus centres educatius respectius. La vaga tampoc té un seguiment massiu entre el professorat de la Llagosta. Com en ocasions anteriors, les famílies han optat majoritàriament per no portar els infants a l'escola, mentre que entre el professorat, la incidència ha estat força menor, al voltant del 25% de mitjana.


Poc seguiment, segons la Generalitat
A tot Catalunya, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha donat les dades que ha recollit del seguiment de la vaga al sector educatiu entre el professorat. Amb xifres de les onze del matí, el Govern assegura que el 17,07% del personal dels centres públics ha secundat la protesta i un 15,4% del professorat als centres concertats ha decidit també fer vaga. Les dades suposen, respecte de la darrera convocatòria al maig, un increment de quasi dos punts a l'ensenyament públic i de dotze punts en la xarxa concertada. Aquest darrer increment és per a la consellera, la prova que la protesta tenia en la LOMQE impulsada per l'Estat i en "l'amenaça al model català" el seu "punt central".

Pel que fa al Vallès Oriental (les dades es compten conjuntament amb el Maresme), segons la Generalitat el seguiment de la vaga per part dels professors dels centres públics es queda en el 25,95%, i en els centres concertats en el 15,95%.

Els sindicats eleven les xifres a més del 50% als centres públics i més del 30% als concertats. CCOO ha xifrat en el 55% al seguiment a l'escola pública i en el 35% a la concertada, segons dades recollides a les nou del matí. Per la seva banda, Fete-UGT ha xifrat en el 50% el seguiment a la pública i el 30% a la concertada en la seva primera valoració.

 

Participació