ICV-EUiA insta l'Ajuntament de Granollers a condemnar l'enaltiment del franquisme

En una moció també reclama al Govern que faciliti el retorn dels catalans enterrats al Valle de los Caídos

per Redacció, 16 d'octubre de 2013 a les 16:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ICV-EUiA de Granollers ha presentat una moció, per a ser debatuda al ple municipal d’aquest mes d’octubre, en defensa de la recuperació de la memòria històrica del nostre país. Els ecosocialistes al·leguen que "cal seguir fent esforços per recuperar aquesta memòria i per difondre-la, perquè tenim el convenciment que és necessari conèixer el passat per entendre el present i construir el futur". El text també insta l'Ajuntament a "condemnar solemnement tota declaració o activitat que comporti qualsevol mena d’enaltiment, trivialització, exculpació o negació del nazisme, el franquisme i la resta de règims feixistes, totalitaris i dictatorials".

El portaveu de la coalició, Josep Casasnovas, ha proposat que el Govern faciliti els tràmits necessaris i assessori a totes les famílies que vulguin recuperar les restes dels seus familiars enterrats al Valle de los Caídos. La moció també demana al govern espanyol la immediata devolució dels papers de Salamanca que resten pendents de retorn a Catalunya, en compliment dels compromisos adquirits pel mateix executiu estatal. A més, insta al Govern a continuar dotant el Memorial Democràtic de recursos suficients per exercir les funcions que la llei li encomana, donar un nou impuls a la Xarxa d’Espais de la Memòria, incrementar el suport a l'activitat de les entitats memorialistes, i dotar el Memorial Democràtic d'un local o seu estable al centre de la ciutat de Barcelona que pugui acollir les seves activitats, "més enllà de la simple gestió administrativa".


ICV-EUiA proposa també que l'Ajuntament de Granollers doni suport a la querella presentada per ERC a la justícia argentina contra els crims franquistes, entre els que destaca l'assassinat del president Lluís Companys. Casasnovas ha insistit que "el poble que oblida el seu passat està condemnat a repetir-lo, i Granollers no vol repetir els temps del feixisme, ni de la manca de llibertats socials o polítiques".

 

Participació