«El delicte és a l'ordre del dia»

Entrevista a Mónica i Mercè Llorente, les responsables del bloc de novel·la negra que ha guanyat en la categoria de Literatura dels Premis Bloc Catalunya 2013

per Esteve Plantada, 7 d'octubre de 2013 a les 12:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mónica i Mercè Llorente, autores del bloc 'El lloc del Crim' Foto: Esteve Plantada

Els Premis Bloc Catalunya 2013, que van ser lliurats dins els actes de la Catosfera 2013 celebrats a Granollers, va tenir entre els seus guardonats dues granollerines addictes a la lectura i, sorbetot, a un gènere: la novel·la negra. Mónica i Mercè Llorente són les dues autores que hi ha darrere el blog El lloc del crim , premiat com a millor Bloc personal de Literatura. Apassionades del gènere, curioses, inquietes i molt satisfetes d’un premi que va ser tota una sorpresa. “Curiosament, ja ens havíem presentat al premi altres anys, i no ens pensàvem ni que quedaríem finalistes”. Però, un dia de ple estiu, van fer el xafarder i van veure que eren entre les escollides, “per gran sorpresa nostra”, confessen. 


A partir d’aquí, el jurat valora tots els blocs seleccionats. "Sincerament, ens vam quedar de pedra quan vam guanyar", afirmen, les dues. "El lloc del crim és un bloc personal de dues germanes que comenten novel·les. I quan el fas, no tens la sensació que hagi d’interessar a la gent". Actualitzen el bloc en funció al ritme de lectures i al ritme que permet la feina. "Això sí, intentem mantenir el feedback al facebook i al twitter, on compartim i expliquem més notícies". El bloc és l’espai on opinen sobre els llibres, "més treballat i més d’opinió", i amb un gruix de lectures fidels que les fa estar molt satisfetes.

Passió pel gènere negre

Mónica i Mercè Llorente segueixen el gènere de la novel·la negra des de fa molts anys, i és una qüestió gairebé genètica. "A casa, llegim novel·les de gènere la meva mare i les tres germanes que som. Pensa que la comunitat gènere negre és grandiosa i plena de gent més enganxada que nosaltres, fins i tot", diuen. Un món extremadament divers on hi ha grans autors, molt més enllà dels escandinaus, tan de moda últimament. "A nosaltres ens agrada molt Lorenzo Silva. Combina el fet d’estar ben escrit amb uns personatges molt interessants. Creiem, també, que és una molt bona manera de començar a endinsar-se al gènere".

De gustos, però, en tenen molts i diversos. "Tenim diferències d’opinió entre les dues, és clar". Passant per PD James, Dennis Lehane, Henning Mankell, o també la novel·la negra xinesa o la sudamericana, "molt distant i molt variada". A Catalunya, la tradició també compta amb grans autors, "com ara Andreu Martin, Carles Porta, Teresa Solana o Marc Pastor, que va escriure 'La Mala Dona', una de les millors novel·les negres escrites en català". En aquest sentit, no entenen que hi hagi tan poques traduccions a l’estranger dels autors d’aquí. "Fem novel·la negra molt bona i no s’exporta. No entenem que no es vengui el producte a fora quan, en canvi, sí que aquí ve molt producte que no és massa bo".


Podeu llegir les seves dèries sobre un gènere que estimen al seu bloc, El lloc del crim. Hi trobareu passió per les lletres, pels personatges i per trames inquietants i que enganxen. I, també, amor per altres gèneres, ja que també mirem pel·lícules i sèries. "El delicte és a l’ordre del dia. Trobem la sèrie negra a tots els diaris, a les portades, a la televisió". Ens rodeja i és una constant de cada dia, un fet que demostra que el gènere és molt més proper –i comú– del que molts de nosaltres ens pensem.

 

Participació