El reclamat desdoblament de la R3 desapareix dels pressupostos de l'Estat espanyol

El govern estatal no invertirà durant el 2014 gairebé ni un sol euro per a infraestructures al Vallès Oriental | Només es dedicaran 5.000 euros al tram Terrassa-Granollers del Quart Cinturó

per Redacció/Osona.com, 1 d'octubre de 2013 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cristóbal Montoro a la presentació dels pressupostos 2014. Foto: Ministeri d'Hisenda

La partida dedicada a la línia fèrria Barcelona-Puigcerdà, la línia 3 de Rodalies, que travessa el Vallès Oriental, ha desaparegut definitivament dels pressupostos generals de l'Estat del 2014, presentats aquest dilluns al Congrés espanyol. Aquest any, el govern central ja no ha dedicat ni un sol euro a l'hipotètic desdoblament del tren, tan reclamat des del territori, però fins ara la partida continuava oberta. Així, als pressupostos generals del 2013 es van destinar 0 euros a la línia de tren, en el marc d'una partida genèrica que pujava 90.000 milions d'euros, tot i que no tenia cap dotació. L'any passat, tampoc hi havia cap dotació prevista en els següents tres anys.


Cal recordar que el 2008 es va presentar l'estudi informatiu de les obres de desdoblament entre Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i Vic (Osona), amb un traçat de 60 quilòmetres i un cost d'uns 785 milions d'euros. Des d'aleshores, no s'ha fet cap pas per encarregar el projecte constructiu. El que sí que especifiquen els números de l'Estat per al 2014 és una dotació de 6.120.000 euros per a tot el traçat de Rodalies, que es destinarà sobretot a tasques de manteniment.

5.000 euros per al Quart Cinturó
I és que els tercers pressupostos de l'era Rajoy han tornat a menystenir el Vallès Oriental. No es dedica ni un sol euro a altres infraestructures, com carreteres, excepte una anecdòtica partida de 5.000 euros per al tram Terrassa-Granollers del Quart Cinturó. Es dóna el cas que aquest tram va caducar a principis d'any i que l'estudi informatiu s'ha de redactar de nou. A més, la Generalitat ja no el considera necessari. El portaveu de la Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) , Toni Altaió, explica que l'Estat ha destinat aquesta quantitat "per deixar la partida oberta" perquè "amb 5.000 euros no poden fer res". Altaió considera que aquests pressupostos demostren que "l'Estat ha fet caure el Quart Cinturó de les prioritats"

El pressupost de l'Estat per a 2014 redueix sensiblament les inversions a Catalunya un 25%. La retallada en inversions que tenen de mitjana totes les comunitats és del 7%.

Els pressupostos generals de l'Estat, 2014

Els pressupostos generals de l'Estat a Catalunya, Foment (inclou infraestructures)

Els pressupostos generals de l'Estat a Catalunya, Cultura

Més informació dels pressupostos generals de l'Estat


  
Un comboi aturat a l'estació de Sant Quirze de Besora. Foto: Adrià Costa

 

Participació