«És molt impactant veure la resposta que té cada sessió de "La Plaga"»

La directora Neus Ballús i el productor Pau Subirós presenten la pel·lícula, que té com a escenari Gallecs, al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià | Les 2 projeccions omplen la sala

per Esteve Plantada , Festival de cinema de San Sebastià, 23 de setembre de 2013 a les 15:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pau Subirós i Neus Ballús seuen al Cinema Trueba, minuts després d'haver presentat 'La Plaga' al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Foto: Esteve Plantada


Uns dies després d'haver-se estrenat a les sales comercials i de passejar-se per diversos festivals internacionals, 'La Plaga', pel·lícula que té com a escenari l'espai rural de Gallecs, ha arribat aquest cap de setmana al Festival de Cinema de Sant Sebastià, que celebra aquests dies la seva 61ena edició. Entre projecció i projecció, NacióDigital ha pogut parlar amb la molletana Neus Ballús i Pau Subirós, responsables del film i de la productora El Kinògraf. Amb ells parlem de nous projectes cinematogràfics i de la rebuda de 'La Plaga' al festival, on s'ha pogut veure en dues projeccions sense cap butaca buida. "Acostumats a l'assistència mitjana als cinemes comercials, és molt impactant veure la resposta que té cada sessió del festival. Això demostra que aquí hi ha un públic molt cinèfil", afirmen. 

Aquest bon ambient que respira la ciutat és una de les coses que diferencia el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià d'altres festivals del mateix nivell. "Aquí el més important és que la sala estigui plena i no ho és tant que es faci un bon cinefòrum posterior a la projecció", tal com assenyalen Ballús i Subirós. "En canvi, a Berlin sempre hi havia gent que s’havia treballat la pel·lícula amb anterioritat, que ho portava tot molt preparat, cosa que provocava que hi hagués un debat posterior molt intens i productiu, amb molt de diàleg i moltes preguntes". 


El públic, entusiasmat amb "La Plaga"

En aquest sentit, Donosti viu les projeccions d'una altra manera, també diferent, per exemple, a la intensa cultura de Cineclub que hi ha a Catalunya. "Nosaltres tenim una tradició molt arrelada de parlar de les pel·lícules un cop les hem vist. Aquí es viu diferent, es premia que hi hagi un gran número de projeccions i que les sales tinguin una ocupació gairebé total", un fet que també compensa l'esforç i la il·lusió de ser-hi. En el seu cas concret, 'La Plaga' s’ha pogut veure en dues sessions, programades dissabte 21 de setembre i diumenge 22 de setembre. "El més interessant de ser aquí és que la pel·lícula ha estat vista per un públic al qual no hauríem arribat per la via de l’exhibició comercial".


A banda de la resposta del públic, majoritàriament entusiasmat amb la pel·lícula, Ballús i Subirós valoren molt el fet de viure l’experiència del festival al màxim. "Més que a 'La Plaga', ser-hi ens haurà anat molt bé a nosaltres, perquè ets aquí i tens la possibilitat de conèixer molta gent, d’enfilar projectes, de fer contactes que poden ser molt productius de cara al futur", afirma Subirós. "A nivell internacional, tots aquests festivals de cinema de 'categoria A' donen catxet i prestigi a la pel·lícula", subratlla Ballús. "Fan que la pel·lícula sigui una obra interessant, en certa manera".

Un nou llargmetratge en ment

Neus Ballús i Pau Subirós han aprofitat el moment i la presència al festival per establir contactes profitosos de cara a un nou projecte cinematogràfic. "Tenim una nova pel·lícula en ment, en la qual ens agradaria treballar amb alguna productora francesa. El fet d’haver estat a Berlin i d’haver-nos mogut per diversos festivals fa que comencem a conèixer gent i programadors. I aquests contactes fan que, si tens un projecte nou, sàpigues amb qui has de parlar, d’entrada", afirmen. Haver passat per la Berlinale i per San Sebastián és una bona carta de presentació, "ja que en altres circumstàncies és molt difícil que et facin cas".

Sobre aquest nou projecte, Ballús i Subirós destaquen que seguirà tirant cap a la ficció. "Serà narrativament elaborat, però treballat de la manera que a nosaltres més ens agrada, probablement sense actors reals", afirmen. Ara toca començar a fer la feina més dura per poder tornar a tirar endavant una obra amb la qual sentir-se satisfets. 'La Plaga' ha costat cinc anys d'esforç, de rodatge i de tasques de producció i promoció, però la recompensa ha permès que el futur pugui ser mirat amb més optimisme que mai. Amb el mateix optimisme que Neus Ballús i Pau Subirós poden mirar un present ple de celebracions.


Subirós i Ballús, a l'entrada del cinema Trueba de Sant Sebastià, minuts després de presentar 'La Plaga'. Foto: Esteve Plantada

 

Participació