Vicenç Relats descriu les bombes feixistes d'El Port de la Selva

El periodista vallesà publica un llibre sobre el bombardeig del 1938 al municipi empordanès

per Quico Sala, El Port de la Selva, 18 de setembre de 2013 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fotografia de portada que origina tot el relat del llibre Foto: Vallesos

Pels que som granollerins, els records que ens arriben de tots els familiars sobre el bombardeig de la nostra vil·la el maig del 1938 ens fan sentir molt de prop les vivències d'altres ciutadans que també han patit aquest tipus d'accions brutals, irracionals i indiscriminades. Ens sentim agermanats amb el patiment de la gent, però també amb les ganes d'explicar la història per tal que no es torni a repetir. Per això celebrem treballs tan rigorosos, i al mateix temps amens, com el del darrer llibre de Vicenç Relats, "El Port de la Selva sota les bombes", una obra documentada sobre els bombardejos reiterats –i no prou coneguts– que l'aviació feixista italiana va fer sobre el municipi empordanès durant la Guerra Civil, amb el testimoni directe d'una desena de veïns.


En Vicenç Relats, a banda d'editor de la revista Vallesos i d’haver exercit el periodisme durant molts anys en diversos mitjans, és d'aquelles persones que sap estimar-se les seves petites pàtries. I Port de la Selva n'és una, on fa molts anys que hi estiueja amb la família. Per això no li va ser gens estrany el fet de treballar en profunditat un tema tan punyent com amagat: els bombardeigs que hi havien tingut lloc durant la Guerra Civil. Amb un estil digne del millor 'Sàpiens', que conjuga el rigor històric –hores de rascar a l'arxiu municipal– amb la voluntat de divulgació –amb entrevistes personals a aquells que encara se'n recorden– ens explica els bombardejos que va viure aquest petit poble de l'Alt Empordà, sobretot durant els darrers dies de la guerra, quan ja estava tot dat i beneït i només es buscava la represàlia i la por dels vençuts.

La fotografia de portada com a punt de partida

El punt de partida del llibre és la fotografia que n’il·lustra la portada, expressió màxima del cinisme dels aviadors feixistes: retratar el seu rastre de destrucció. Un seguit de bombardeigs –un mínim de tretze vegades– amb un nombre de pèrdues humanes que pot semblar limitat –set persones– però que van marcar la vida del poble des d'aleshores. Malgrat que els objectius dels feixistes eren la destrucció del moll portuari que s'estava construint, els efectes sobre el poble van ser de gran magnitud, i al final de la guerra es van haver de prendre mesures de reconstrucció importants.

La presentació en societat del llibre, que es va produir aquest darrer 3 d’agost al mateix municipi d’El Port de la Selva, va comptar amb un sòlid discurs de l'editor –en Ramon Vilageliu– i una introducció de l'alcalde del municipi, que va repassar el contingut dels fets que explica el llibre a partir de la veu dels avis entrevistats, gairebé tots presents a l'acte. Hi faltava la Caritat, que amb els seus 97 anys resumeix en una sentència el pensament de tothom: "Les guerres, lluny de les nostres terres, i si pot ser enlloc, millor!". De moment, la campanya publicitària del llibre ha començat amb força i "fent història", ja que fins i tot s’ha aconseguit trobar una bomba del bombardeig que encara no havia explosionat i que els artificiers han hagut de fer explotar aquests dies. Una campanya que ha permès que totes les televisions i diaris parlessin del llibre i que celebra, tal com es mereix, un bon llibre.


Vicenç Relats signa llibres a la presentació d'El Port de la Selva Foto: Quico Sala

 

Participació