Mor el pintor Josep Uclés

Ha mort a la Roca del Vallès a l'edat de 61 anys | Era un dels artistes catalans més internacionals i un dels més representatius de la 'neofiguració europea'

per Redacció, 12 de setembre de 2013 a les 17:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Uclés ha mort a la Roca del Vallès a l'edat de 61 anys Foto: Josep Uclés

L'artista Josep Uclés ha mort aquest dijous a la Roca del Vallès, a l'edat de 61 anys i víctima d'un càncer. Nascut a Badalona l'any 1952, Uclés comença a exposar l'any 1972 i consolida amb el pas dels anys una de les carreres més ascendents i meritòries de l'art català. D'entre la seva trajectòria, cal destacar la seva participació a la cèlebre exposició d'art català contemporani 'Seny i Rauxa' de l'any 1978, al Centre Pompidou de París, ciutat on Uclés va passar llargues temporades.


És, també, un dels artistes més genuïnament representatiu de la "neofiguració europea", motiu pel qual va ser seleccionat per Hans-Jürgen Müller a la històrica exposició 'Europa-79', celebrada a Stuttgart. Aquesta exposició va representar el trencament del sentit progressiu de la història de l'art i va imposar una valoració dels individus per sobre de la tendència; amb 'Europa-79' va néixer, a més, el "neoexpressionisme alemany" i la "transvanguarda italiana".

Pintor internacional
A partir d'aquesta exposició, Josep Uclés iniciaria la seva trajectòria internacional amb exposicions a Italia, França, Bélgica, Espanya, USA, Alemanya, etc. La seva singularitat plàstica i estètica, afegida al seu caràcter personal, crític i independent, han produit una obra inconfunsible. En els seus quadres, Uclés recrea un univers oníric, protagonitzat per l’element humà, en el qual es fa present l’erotisme i l’esoterisme. 

L'obra d'Uclés forma part de nombroses col·leccions públiques i privades, i es pot trobar a museus com el MACBA de Barcelona o l'espai Kiron de París. Artista internacional, els seus quadres es troben repartits arreu del món i ha pogut gaudir, al llarg de la seva trajectòria, del reconeixement de la crítica i del públic.

 

Participació