«M'interessa molt saber quina és la maquinària que fa que la festa de Granollers sigui tan potent»

Entrevista a Gemma Ruiz, periodista cultural de TV3 i relatora de l'edició 2013 de la Festa Major de Blancs i Blaus

per Esteve Plantada , 29 d'agost de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'agost de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Gemma Ruiz amb els dos caps de colla, aquest diumenge a l'Ajuntament de Granollers Foto: Esteve Plantada

Incansable, impulsiva i entregada amb passió a la seva feina: explicar històries. Així és Gemma Ruiz i això és el que l’ha portat a ser la relatora de l’edició del trentè aniversari de la Festa Major de Blancs i Blaus. En aquests anys hi ha hagut ja 14 relats i 14 relators, tots amb una visió única de la festa i dels granollerins, dels blancs, dels blaus i de les seves 'excentricitats'. La Gemma és la cinquena dona que farà la crònica dels fets que tenen lloc a la ciutat durant nou esbojarrats dies d’estiu i xafogor. I segur que no deixarà ningú indiferent. D’entrada, no té por de confessar que és una forana pel que fa a les qüestions de la festa tradicional. "Sincerament, no sóc gens de festes majors. I, a més, sóc de l’altre Vallès!", confessa, vehement. 


"La veritat és que em sento com si fos un alien , posat aquí al mig", diu Gemma Ruiz, contenta de ser l’escollida, però també sorpresa. "Quan m’ho van proposar vaig pensar que era un repte molt bonic i també seriós. Reconec que impressiona molt veure la llista d’escriptors que l’han fet", confessa. Però la Gemma Ruiz ja fa quatre anys que coneix la Festa Major de Blancs i Blaus, tota una gran sorpresa per a ella. "Abans no en sabia res, realment desconeixia aquest fenomen paranormal que passa a Granollers a final d’agost. Quan em van explicar que hi havia dues colles, una competició i que la gent no marxa, vaig tenir una sorpresa extraordinària" diu amb admiració. "Vist des de fora, és genial!".

Descobrir el secret d’una festa tan potent

"A l’altre Vallès, la festa major només serveix per tenir pont i marxar corrent". Just el contrari que passa a Granollers, on la ciutat revifa amb la festa i on tothom pren partit per un color i s’hi entrega al màxim. "Aquest tipus de festes no són les meves activitats diàries, i justament això em permetrà fer una mica d’antropologia de pa sucat amb oli. M’interessa molt saber quina és la maquinària que fa que la festa sigui així de potent". En aquest sentit, la Gemma arriba sense cap prejudici previ. "Com t’he dit abans, a mi, en general, no m’agraden les festes majors, ni les festes de carrer. No m’agraden gaire les multituds ni els correfocs, ni els diables, ni els cercaviles. En tot cas, com que jo no hauré de fer res de tot això, em dedicaré a observar i a veure, que és el que m’agrada".

La feina de relator, però, no és bufar i fer ampolles. A banda de ser sotmès a la mirada expectant i inquisitiva de molts granollerins de pro, també requereix molta immediatesa. "Això d’entregar les cròniques a les 3 és molt de pringat", riu. "Cada nit hauré de marxar a acabar el relat mentre la gent està començant a fer festa, com aquell qui diu". El procés de producció dels textos és frenètic, però la Gemma Ruiz està convençuda que això no serà cap problema, "perquè la meva vida laboral és ultraràpida. La meva feina m’ha entrenat molt per pair les coses i haver-les d’explicar molt de pressa". Com a novetat, a més, enguany hi ha la presència interactiva dels festers, que poden dir coses a la relatora a través del hashtag #festejabib. "Trobo que és una iniciativa molt guapa. Però aviso: la virtualitat no passarà per davant de la realitat. Si sóc a Granollers i vull copsar quin és el secret de l’èxit és per veure-ho amb els meus propis ulls".


El miracle de reinventar la Festa Major, ara fa 30 anys
De tots els aspectes de la festa que més fascinen Gemma Ruiz, en destaca el fet que la festa fos inventada per un grup de joves que volien canviar les coses. "Trobo extraordinari que hi hagi uns 'pares' de la Festa Major que diguessin que era una merda i li donessin la volta. És molt sa i és miraculós", confessa, admirada. "És molt difícil que facis una cosa de laboratori i que la gent s’hi impliqui fins a fer-s’ho seu. Però aquesta festa arrossega moltes masses i és un cas digne d’estudi". Per això mateix hi ha, cada any, un relat que intenta analitzar-ne els fets i la gent. "T’haig de dir, però, que prefereixo no llegir cap altre relat". Potser és millor no contaminar-se per hipòtesis, idees, conclusions i experiències viscudes per altres persones.

Tot és a punt per a la crònica d’aquest 2013. Ulls oberts, ganes d’aprendre i una ploma ràpida. I molta sinceritat, tal com raja. Així és la Gemma Ruiz i així, molt probablement, serà el relat que escriurà a partir d’aquest primer diumenge.

Gemma Ruiz, en la recepció amb les autoritats, aquest diumenge a l'Ajuntament de Granollers Foto: Esteve Plantada

 

Participació