«Arsènic demostra que Granollers pot tenir una escola amb el mateix nivell professional que les de Barcelona»

Entrevista a Marta G. Otin i Maria Manau, actrius i directores del centre de formació teatral ubicat a Roca Umbert que aquest 2012-2013 ha comptat amb una setantena d'alumnes

per Esteve Plantada , Roca Umbert, 29 de juliol de 2013 a les 11:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Arsènic és una escola, però també un centre de creació Foto: NacióGranollers

Granollers és una ciutat de gran tradició teatral, tal com demostra el fet de tenir l’existència de tres sales, amb programació més o menys estable, i una gran quantitat d’actors, actrius, espectacles i companyies amateurs que no s'aturen. A tot això, a més, fa tres anys que s’hi ha sumat Arsènic, una escola de teatre –i també un espai creatiu– que és dirigida amb entusiasme i energia per dues guerrilleres dels escenaris, Maria Manau i Marta G. Otin. Elles dues –amigues, sòcies i directores– van decidir crear aquest centre "perquè Granollers feia massa temps que no tenia escola de teatre". Al bell mig de Roca Umbert, a poc a poc han anat consolidant la seva proposta i un projecte que els ha permès seguir desenvolupant tota la seva llarga trajectòria en l'àmbit de la pedagogia teatral.


"Quan vam crear Arsènic, crèiem que era molt important que la ciutat tingués una escola de teatre". Inexplicablement, un focus d’activitat teatral com el de la capital de comarca havia deixat de tenir un centre formatiu de referència, cosa que va acabar d'engrescar a Maria Manau i Marta G. Otin per crear l'escola, tota una referència pel que fa a la qualitat, tal com demostra el fet que cada any entrin alumnes a l'Institut del Teatre. "A nosaltres ens agrada molt treballar amb gent jove, descobrir talents, que tinguin un espai on venir a fer coses".

La formació d'actors, clau del projecte

Arsènic ha continuat tenint una àmplia oferta de tallers extraescolars, aquest curs sota la temàtica de 'narrativa a escena', a la qual s’hi han afegit cinc grups de teatre de totes les edats, dansa-teatre, dansa o cursos de swing. Una oferta àmplia i doversa que ha comptat amb uns setanta alumnes. "A més, tots els tallers acabaen estrenant la seva obra al Teatre de Ponent, on fem tot un cap de setmana de programació amb la feina dels cursos". A més, Arsènic també té temps de col·laborar en activitats com ara el cicle de poesia de Versos Lliures, el dia internacional de la dansa o la Nit Espriuada.

"Un dels objectius de l’escola quan vam començar", afirmen Otin i Manau, "no només era fer una formació de base per a nens i adults que volguessin aproximar-se al teatre". A llarg termini, l’objectiu era formar actors, cosa que han aconseguit molt de pressa, en només tres anys. "Hem demostrat que no només es pot anar a Barcelona, sinó que a Granollers pot existir una escola amb el mateix nivell professional que hi pot haver allà. I això ens fa sentir orgulloses i molt contentes".


Producció pròpia a la vista
Aquest bon moment i l’aposta que van fer per quedar-se a Granollers portarà, de cara a l’any vinent, molts projectes per seguir vinculant Arsènic, encara més, a la ciutat. "Volem celebrar el dia internacional del teatre i també tenim ens agradaria impulsar un projecte de 'microteatre'. La idea és agafar un tema i obrir una mena de concurs per a dramaturgs amb consignes com ara fer-lo en un espai únic i reduït i de vint minuts de durada. Ens agradaria poder estrenar les peces que en surtin a Roca Umbert, l'espai on hem pogut desenvolupar Arsènic, un espai on comencen a passar moltes coses i on hi ha una activitat creixent".

A banda d’això, Marta G. Otin i Marina Manau estan treballant intensament en un nou projecte teatral de producció pròpia on faran d’actrius. "Des de l’escola també volem impulsar projectes a nivell professional i aquest 2013 hem apostat per fer una producció de teatre que dirigirà el serbo-granollerí Dusan Tomic. L’elenc d’actors es completa amb Jordi Parera i amb una jove actriu granollerina a determinar". L’obra, que porta el títol provisional de 'La Gallina', és "una tragicomèdia on un autor, de manera molt cruel, retrata uns personatges mediocres". La peça és bra de l’autor rus Nicolai Kolyada, un dels dramaturgs més potents i prestigiosos del moment. L’estrena es preveu per aquest proper mes d’octubre, amb un projecte d'escola totalment consolidat i amb un nou horitzó de produccions de qualitat que també puguind emostrar que és capaç fer bon teatre més enllà dels nuclis de Barcelona.
  Maria Manau i Marta G. Otin, a la porta d'Arsènic Foto: NacióGranollers

 

Participació