Caldes marca amb tinta invisible el mobiliari urbà per evitar robatoris

El marcatge de tapes de claveguera, papereres, reixes o cablejat costarà uns 3.000 euros

per Redacció, 23 de juliol de 2013 a les 10:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Caldes de Montbui se suma als municipis que usen tinta invisible per marcar el mobiliari urbà que és susceptible de ser robat, després dels successius furts de cablejat d’enllumenat públic que s’han produït les últimes setmanes. El Consistori ha encarregat a una empresa especialitzada en codificació forense l’aplicació d’aquest líquid que conté ADN sintètic i que es posarà a tapes de claveguera, papereres, reixes o cablejat. Els espais on s’aplica aquest mètode, a més, estan senyalitzats amb cartells per tal que actuïn amb efectes dissuasius davant el risc de robatori.

Aquest sistema antirobatoris ja ha estat implantat en altres municipis, com Figueres, Olot, Sant Cugat del Vallés, Sant Just Desvern i Montcada i Reixac. En el cas de Caldes, el marcatge dels elements tindrà un cost de 3000 euros. L'Ajuntament ha decidit fer el pas després de diferents casos aïllats de robatoris de mobiliari urbà i de dos robatoris importants de cablejat públic als barris de Can Valls i de la Font dels Enamorats, que van suposar la pèrdua de més de 500 metres de cable del sistema d'enllumenat públic.


Un codi identifica la propietat dels elements robats
Aquest sistema consisteix en aplicar sobre els elements susceptibles de ser robats un líquid amb ADN sintètic, que consisteix en uns microcomponents que inclouen un codi especial que permet identificar l’objecte com a propietat de l'Ajuntament de Caldes de Montbui. Cada codi es relaciona amb un titular i està registrat en una base de dades a la qual hi té accés la Policia Local.

Per facilitar la detecció s'aplica una tinta que només pot ser llegida amb llum ultraviolada i que pot aguantar temperatures de fins a mil graus centígrads, fet que dificultat la seva eliminació. La tinta invisible prové de la empresa Cosmo Seguridad que distribueix els productes SelectaDNA. 

 

Participació