L'Escaldàrium 2013 arriba amb més novetats i molt més gran

La divuitena edició de la singular Festa del Foc i l'Aigua es celebra el dissabte 13 de juliol a Caldes de Montbui

per Redacció , 4 de juliol de 2013 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Queralt Vegas / Escaldàrium

La divuitena edició de l’Escaldàrium, la Festa del Foc i l’Aigua de Caldes de Montbui, continua creixent. Més activitats, més serveis i més oferta fan que la festa calderina sigui cada vegada més "gran" i més completa. Una de les novetats més destacades de l’edició d’enguany és l’estrena de la pàgina web, que conté tota la informació de l’esdeveniment al detall.


L'Escaldàrium també presenta novetats pel que fa als actes previs, que fins ara eren a partir de la tarda, i que aquest 2013 s’estendran fins al matí i es veuran complementats amb noves activitats com l’Escumàrium, una festa d’escuma infantil. A més, l’habitual festa post-Escaldàrium es traslladarà a la plaça Onze de Setembre i tindrà un format "més gran" amb l’objectiu de millorar l’oferta nocturna, tal com assenyalen els organitzadors.

Tota la informació, a la web Escaldàrium

La web de l’Escaldàrium , obra del dissenyador i fotògraf calderí Quim Dasquens, és una eina divulgativa per tot aquell qui vulgui conèixer la festa a fons, des dels aspectes més generals, com ara els orígens i les llegendes, fins als més específics i concrets. Es poden trobar al web explicacions detallades sobre el significat i característiques de cadascuna de les danses, personatges i artefactes que intervenen a la festa, acompanyats d’imatges espectaculars.

Pel que fa a la música, un dels trets més definitoris de l’Escaldàrium, la web també té un apartat propi des d’on es poden escoltar les 10 peces de la festa, obra del músic calderí Ramon Solé. La web també inclou una secció multimèdia amb recull de premsa i una secció de vídeos, el programa complet de l’edició actual, un apartat sobre el Ball de Diables de Caldes i una finestra de twitter que recull les piulades més interessants sobre la festa.


Una 18ena edició amb moltes novetats
A banda de la web, l’Escaldàrium 2013 incorpora moltes altres novetats. Una d’elles, "la veu del narrador", que apareixerà en diversos moments de la festa per ajudar a explicar el significat simbòlic de les danses i que anirà a càrrec de Xavier Serra. Una altra de les novetats seran "les Bruixes", els personatges que obren l’Escaldàrium, que enguany estrenen vestits nous i incorporen elements per potenciar la teatralitat de l’actuació.

Una altra novetat és la nova ubicació del sopar de l’Escaldàrium, que s’instal·larà a la placeta de Can Rius, darrere les termes. Els tiquets, que valen 10 euros, es podran comprar amb anticipació al Cafè del Centre i al museu Thermàlia i el mateix dia, si en queden, al mateix lloc del sopar. A bandade tots aquests nous elements, l’Escaldàrium manté les novetats que van funcionar més bé en la darrera edició, com ara la pantalla gegant en què un equip de Vallès Oriental Televisió emetrà imatges en directe, o bé el canvi d’ubicació de l’escenari dels músics, a davant de la façana del balneari Broquetas.

Una festa singular i plena de llegendes
Cada segon dissabte de juliol a les 12 de la nit, Caldes de Montbui es cita amb les seves llegendes. Se celebra l’Escaldàrium, una festa espectacular i vibrant amb foc, aigua i música en directe, creada pel Ball de Diables de Caldes. L’Escaldàrium està format per nou danses, sis de foc i tres d’aigua, cadascuna d’elles al ritme d’un tema musical propi, composat exclusivament per la festa i interpretat en directe per una orquestra de 13 músics locals. La festa és essencialment participativa i la pràctica totalitat de les danses estan concebudes perquè la gent salti i balli, ara sota les espurnes de foc dels diferents muntatges pirotècnics, ara sota els grans raigs d’aigua.

Per la singular combinació de foc, aigua i música en directe, l’Escaldàrium de Caldes de Montbui s’ha anat consolidant com una referència en el calendari estiuenc de festes de cultura popular. En les darreres edicions, les més de 3.000 persones que omplen la plaça de la Font del Lleó són la prova més palpable de la popularitat creixent d’aquesta festa calderina.

Acte de la presentació de l’Escaldàrium a la Sala de les Cuines de l'Espai Can Rius Foto: Aj.Caldes

 

Participació