Millores de mínims al tren i res sobre el desdoblament de la R3

Govern i Renfe tanquen el contracte 2013-2015 que inclou un pla d'actuacions de 165 milions amb mesures ja iniciades com la remodelació interior de 14 combois

per ElRipollès.info/Osona.com/Redacció, 18 de juny de 2013 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Passatgers entrant a un tren de Rodalies. Foto: Jordi Pujolar 

El Departament de Territori i Renfe han signat aquest dimarts un nou contracte de servei públic per a la gestió de Rodalies i Regionals per al període 2013-2015. Un acord que posa fi a un llarg període de desencontres i que inclou un pla d'actuacions de 165 milions d'euros. Es tracta de millores de mínims que contrasten amb la inversió de 4.000 milions en sis anys anunciada el 2009 i de la qual només se n'ha executat, segons el Govern, un 9%.


L'acord, rubricat pel conseller Santi Vila i la ministra Ana Pastor, no presenta grans millores per a la línia Barcelona-Ripoll-Puigcerdà, la R3 que travessa el Vallès Oriental. De fet, no hi ha cap referència al desdoblament d'aquesta línia (reclamat des de fa anys pels ajuntaments vallesans) i tot just inclou el semidirecte (que ja es va posar en servei fa anys) i la reforma de l'interior de catorze combois. En aquest cas es tracta d'una inversió de 3,2 milions d'euros que acabarà la primavera de 2014 després que a finals d'abril comencessin a circular les primeres unitats.

Pel que fa a la R2, només s'apunten accions que ja estan en marxa, com ara la regularització de les freqüències de l'horari nocturn.


Possibilitat de revocar el servei
El contracte, en canvi, inclou millores genèriques en neteja, manteniment i eficiència energètica de les estacions així com seguretat i vigilància. El pla també obliga a la companyia a informar correctament sobre el servei i les incidències, aplicar un servei substitutori per carretera si les afectacions poden superar els 90 minuts, regular el procediment de la devolució del bitllet i garantir l'ús prioritari del català en la relació amb els viatgers. En cas de no prestació del servei o de retards, la Generalitat podrà penalitzar l'operadora, amb uns imports que variaran segons el cas.


Per altra banda, la Generalitat es reserva el dret de revocar, en la seva totalitat o línia per línia, el servei a l'operadora i atorgar-lo a una altra companyia. Una possibilitat que ja va apuntar el president Artur Mas en una visita recent a París.

Nota de premsa del Departament de Territori

 

Participació