El Cinema Alhambra corre el perill de desaparèixer

El Cineclub de la Garriga, conjuntament amb diversos agents implicats, ja està treballant en una campanya que intentarà aconseguir 55.000 euros per modernitzar i digitalitzar l'equipament

per Esteve Plantada , 13 de juny de 2013 a les 10:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cinema té una sola sala, que anteriorment havia estat un espai de ball. Foto: Lluís Salvadó

El Cinema Alhambra, tota una institució de la vida cultural de la Garriga i de la comarca, celebra aquest 2013 el seu centenari. Però l’efemèride també porta un futur incert, ja que el popular cinema "corre el perill de desaparèixer", tal com assenyalen els membres del Cineclub de la Garriga, que han endegat una campanya de suport per evitar el tancament de la sala. La necessitat d’adaptar-se tecnològicament als nous requeriments que demana la indústria cinematográfica —fonamentalment la digitalització— posa en dubte la continuïtat del cinema, un fet que s’afegiria al trist final de moltes sales d’arreu del país que, malauradament, també han hagut de tancar.


És per aquest motiu que el Cineclub del municipi —que coordina la iniciativa de suport conjuntament amb diferents entitats, associacions i persones a títol individual, i amb la col·laboració del cinema i de l’Ajuntament— ja està treballant amb intensitat en la confecció d’un programa d’actes per recaptar fons i que es donarà a conèixer durant els propers dies. La campanya intentarà aconseguir 55.000 euros, una xifra que servirà "per dotar la sala d’un equip de digitalització que possibiliti continuar projectant estrenes, per tal d’encarar el futur amb garanties i aconseguir que la sala estigui equipada adequadament".

L'Alhambra, més que un cinema

Dirigit des de finals de la dècada dels 70 per Josep Maria Miró, l’Alhambra és un dels pocs cinemes anomenats "de poble" que queden a Catalunya. Durant més de 30 anys, la programació ofereix cada setmana sessions dobles de pel·lícules, que sempre són de la màxima qualitat i pensades per a totes les edats, especialitzant-se en el cinema europeu i d’autor, projectant versions originals i cinema català. "L’actual cinema no és només un cinema", asseguren des del Cineclub.

Construït l’any 1913, el local de façana modernista acumula cent anys d’història d’oci i cultura a la Garriga. Abans de ser un cinema, va ser seu d’orfeons i de mítings polítics, de balls i de teatre i un mític cafè inaugurar l’any 1914. Les primeres projeccions daten del 1928. En aquest sentit, els primers films documentats són "El transatlántico", "La ciudad eterna" i "La esclava blanca". A la Garriga, però, simultàniament, hi van existir fins a quatre locals on es projectaven pel·lícules. Amb anterioritat a l’Alhambra, cal esmentar el Saló Sport, el Círcol del Recreo (can Xic Corder), el Cèntric Club o Casinet i el Patronat (avui Teatre municipal, aixecat el 1926 i remodelat el 2003).


Aquí podeu llegir el fotoreportatge que va publicar NacióGranollers sobre les "Tardes a l'Alhambra". 

La cabina és manté encara tal i com va ser dissenyada. Foto: Lluís Salvadó

 

Participació