El PSC reclama al Govern que clausuri la pedrera de Vilanova

L'Ajuntament obre quatre expedients al grup que gestiona l'explotació per manipular productes químics

per Redacció , 12 de juny de 2013 a les 19:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Vista aèria de la polèmica pedrera de Vilanova del Vallès. Foto: PSC

El PSC va presentar fa unes setmanes una proposta de resolució al Parlament perquè el Govern declari que l'activitat de la pedrera de de Santa Quitèria, a Vilanova del Vallès, és "incompatible" amb "la proximitat de les zones residencials". En una roda de premsa celebrada dimarts, la regidora socialista de l'Ajuntament, Marialluïssa Ferré, i el diputat vallesà del PSC Jordi Terrades, van explicar que el text, que encara no s'ha debatut a la comissió de Territori i Sostenibilitat de la cambra catalana, demana que la zona on hi ha la pedrera s'incorpori al Pla d'Espais d'Interès Natural de la Serralada Litoral. El PSC creu que "no hi ha cap raó" per no protegir aquesta zona.


"Instem al Govern a declarar incompatible l'activitat de la pedrera i a no autoritzar la planta de gestió de residus", va sentenciar Terrades. Per la seva banda, Ferré va carregar contra les actuacions de l'alcalde Oriol Safont pels "incompliments urbanístics i l'incompliment reiterat de mesures mediambientals" a la pedrera. La portaveu socialista al municipi va sentenciar que "creiem que Safont mai hauria hagut de permetre aquesta activitat i que Unitat per Vilanova ha actuat en contra dels interessos dels veïns i del poble". Ferré ha preguntat en diverses ocasions quina és la quantitat que ha pagat fins ara l'empresa Cora Terra per explotar la zona, ja que el contracte "havia de donar un rendiment econòmic de 6,5 milions d'euros a l'Ajuntament", però de moment no ha rebut resposta per part de l'alcalde.

Denuncies reiterades dels veïns

Els veïns de la urbanització de Les Roquetes, on està ubicada la pedrera, ha demanat en reiterades ocasions, i des de fa anys, que s'aturi l'activitat de la instal·lació per les molèsties que genera. Es dóna la circumstància que fa uns dies, tal i com va avançar El 9 Nou , una denúncia veïnal va permetre detectar una manipulació de productes químics a les instal·lacions la pedrera de Santa Quitèria. La instal·lació no té autorització per a aquests tractaments, motiu pel qual l'Ajuntament de Vilanova del Vallès ha obert quatre expedients sancionadors contra la firma que explota la pedrera. Els expedients estan relacionats amb l'absència de permisos per emmagatzemar i manipular productes químics a les instal·lacions.

A més de l'Ajuntament, hi ha actuacions obertes per part de l'Agència Catalana de Residus i dels Mossos d'Esquadra, que ara analitzen el contingut dels bidons trobats per confirmar de quins productes es tracta. Tot plegat s'afegeix a denuncies anteriors per suposades filtracions tòxiques a la xarxa d’aigua potable.

 

Participació