«Ha canviat la manera d'entendre el món i ha canviat com l'art el plasma»

L'artista de Granollers Pau Farell ens explica com el món de l'art està canviant amb les noves tecnologies

per Albert Forns , 12 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Pau Farell, amb algunes de les seves obres. Foto: Albert Forns

Des que el conec, en Pau Farell s'ha dedicat a l'art. És un dels artistes en residència a la Fàbrica de les Arts de Roca Umbert, i també s'ha dedicat a l'art des de la docència, on aquest darrer any impulsant el projecte 'Retalls', el conjunt de càpsules audiovisuals creades per alumnes de secundària que s'acaba de presentar a l'Espai d'Arts. Aquesta iniciativa, molt crítica amb l'allau de discursos audiovisuals que vivim a l'actualitat, ens ha permès parlar amb ell sobre com les noves tecnologies i Internet estan afectant el món de l'art.


Tothom té relació amb la imatge: la portem a sobre
Per començar, canvien els creadors, els seus hàbits i la seva manera d'entendre el món. Els artistes de 'Retalls', per exemple, són un grup de joves de 2n d'ESO del Carles Vallbona, "i com que han crescut immersos en aquesta era plural-tecnològica creixent tenen un domini de la imatge digital i audiovisual superior al d'altres generacions d'artistes", explica en Pau Farell. "Avui la imatge està a tot arreu: no només a la televisió, al cinema i fins i tot als ordinadors, sinó que també la portem a sobre en dispositius mòbils diversos. Tothom pot generar una imatge, compartir-la o rebre-la en qüestió d'un instant, per exemple. D'aquesta manera, els conceptes de privacitat, de relació, de coneixement d'aquests joves... han de ser necessàriament diferents dels d'altres generacions, segurament més amplis".


A banda d'aquesta preeminència de la imatge, segons en Pau la manera "fragmentada" com percebem i consumim la informació actualment és una altra de les "claus" dels canvis que estem vivint. El projecte 'Retalls' partia de construir audiovisuals com un collage a partir de fragments publicitaris, vídeos musicals, notícies, esports o dibuixos animats. "Crec que cada vegada percebem la informació, i en aquest cas els audiovisuals, de forma més fragmentada. En són una mostra els vídeos curts de Youtube, les fotografies d'Instagram o els 140 caràcters de twitter. El projecte juga a dotar d'eines als alumnes per a respondre a aquests fragments amb el seu propi discurs, perquè és primordial educar en la lectura de la imatge avui dia, només d'aquesta manera es podrà ensenyar als joves a elaborar la seva veu crítica".

L'audiovisual, l'art més consumit i popular

En aquest sentit, cal anar assumint aquests canvis, perquè han vingut per quedar-se. "L'audiovisual és l'art més consumit i popular de l'actualitat", assegura en Pau. "El cinema i les sèries en són un bon exemple. Caldria buscar números per a comparar quanta gent entra anualment al museu i quanta mira pel·lícules o sèries, però és de preveure que serien colossalment desiguals". Segons Farell, aquests darrers anys l'art ha canviat "significativament" pel que fa als formats: "Cada vegada és més present la tecnologia en les obres: projeccions, vídeos, obres presents o que parteixen d'Internet, formats únicament digitals,... Ha canviat la manera d'entendre el món i, per tant, ha de canviar la manera com l'art el plasma", rebla l'artista.

I com ha canviat la creació artística des que existeixen les xarxes socials i Internet? Doncs de moltes maneres. "La visibilitat que pots tenir a través d'Internet, la recerca de referents visuals instantània i la quantitat d'informació de la que et pots nodrir per a realitzar una obra és gairebé il·limitada. Tot això et dota de recursos desmesurats, però també et pot perdre i convertir-te en un més. Cal treballar molt i valorar la feina del taller i del camp per a construir-se, sense oblidar les relacions personals", diu ell. En aquest sentit, les noves tecnologies han aportat eines molt interessants, com les xarxes socials "una bona eina de difusió per a donar-te a conèixer", però també ha canviat l'expectativa i l'actitud davant de l'art. "La immediatesa i la pluralitat d'imatges a la que estem acostumats fa que desenvolupem un judici previ i ràpid que moltes obres d'art no superarien. Per això cal cultivar també la lectura lenta, pacient i activa de l'art".

El futur de la pintura i l'escultura
"Les possibilitats que et dóna la tecnologia són molt sucoses i llamineres", diu en Pau, però "el que tampoc no em sembla bé és que es converteixi en norma, que per fer una obra contemporània hagis d'utilitzar tecnologia. Cal trobar-hi l'equilibri". En aquest sentit, aquest artista resident a Roca Umbert reconeix que "les noves tecnologies ja són pràcticament hegemòniques, i no hi ha una exposició que no tingui un component tecnològic, però la pintura i les arts clàssiques tenen el seu espai i el seu encant natural i no crec que desapareguin. Sempre hi ha la possibilitat força atractiva de combinar les arts clàssiques amb la tecnologia, no?"

El projecte artístic 'Retalls', projecte impulsat per Pau Farell. Foto: Albert Forns

 

Participació