«L'agricultura ecològica cuida el medi ambient i també les persones»

Entrevista a Oriol Prats, responsable de la jove empresa familiar d'agricultura ecològica 'O.Prats', amb horta de producció pròpia a Llerona que distribueixen a domicili

per Esteve Plantada , 7 de juny de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Oriol Prats, a l'horta que té a Llerona Foto: O.Prats

Un any enrere, Oriol Prats i Pedrals era interiorista. Actualment, però, viu de l’agricultura i de l’horta i coordina O.Prats , una jove empresa familiar que li ha permès reinventar-se, “tot i que com a interiorista ja estava molt interessat en el tema de la sostenibilitat”, s’apressa a afegir. Dels interiors a les verdures, de traçar línies i inventar escenaris, a seguir un procés viu on hi ha moltes coses a imaginar. O.Prats és un projecte de producció de verdura ecològica, petit i modest, que l’ha permès recomençar. “Fem producció d’horta, de verdura de temporada i també recuperem algunes llavors antigues tradicionals, com ara alguna varietat de tomàquet o l’alberginia blanca, tot i que encara estem en una fase d’experimentació”.


El distintiu d’aquesta petita empresa ecològica és que, a banda de produir un producte propi, el serveixen a domicili. “Fem un circuit curt, evitant intermediaris”, un dels grans mals de la «indústria» alimentària. “Només volem dignificar una mica més la professió de la pagesia i l’agricultura i aconseguir un preu més digne pel productor”. En aquest cas, O.Prats és una productora directa d’aliment “i, setmanalment, portem la verdura a domicili, a través de comanda per internet. Bàsicament, fruita i verdura”, tot i que la idea és anar ampliant i diversificant el llistat de productes que es comercialitzen, “per qüestions de demanda dels consumidors”.

La realitat indica que cada vegada creix més la sensibilitat amb el menjar ecològic, de qualitat i de proximitat, cosa que fa que aquest tipus de petites empreses alimentàries hagin d’ampliar l’oferta. “La gent ens demana menjar, no només verdura, i per això hem acabat muntant una productora de verdura ecològica i comercialitzadora de producte agroalimentari”.


Sostenibilitat i producció responsable
“Em dedico a això perquè crec molt en la sostenibilitat i l’ecologia”, assegura Oriol Prats. “S’estan fent unes bestieses molt importants amb l’agricultura convencional, moguda sempre per grans interessos econòmics de grans empreses, dels quals el pagès no en treu pràcticament benefici”. És innegable que la manera «convencional» de la producció d’aliments de l’horta, a la qual ja ens hem acostumat del tot, contamina els aqüífers, aigües subterrànies i esgota els recursos naturals. Per això és cada vegada més reeixida la fórmula de la producció ecològica i responsable. “La nostra manera de fer agricultura cuida el medi ambient, la salut, les persones. I també busca aquest circuit pur de comercialització, de l’horta a casa, per evitar qualsevol mena d’intermediari i comissions altes. No és just que hi hagi gent que guanyi molts diners i els pagesos molt pocs”.


De moment, l’incipient negoci que suposa la productora ecològica O.Prats va força bé, “tot i que costa d’arrencar”. Aquest tipus de petites empreses que engeguen productors independents han de combatre diferents coses. Una, la competència amb productors i distribuïdors gegantins, que fulminen pràcticament tot el mercat. I, l’altra, el preu del producte que ofereixen. “És el nostre handicap més alt, perquè la producció ecològica es pràcticament el doble de cara que la convencional”. Cosa que s’afegeix al delicat moment que vivim. “Hi ha molta crisi i hi ha poca gent que estigui realment conscienciada i faci l’esforç de pagar més a canvi de més qualitat”.

De moment, la història d’aquesta jove empresa familiar que dirigeix i coordina Oriol Prats té un llarg camí per recórrer. Produeix tot el seu producte a Llerona i el Figaró i, de cara al futur, hi ha el projecte d’ampliar la zona de cultiu de Llerona. Encara són joves, però aquesta petita empresa té consicència, té un producte de proximitat que produeixen al Vallès Oriental i, saltant-se intermediaris, podeu fer comandes a través del seu web o bé visitar-los cada dissabte al mercat de les Franqueses.

L'agricultura ecològica, cada vegada més en auge Foto: O.Prats

 

Participació