1 de 10

Granollers premia l'escola en català

El Casal del Mestre recull el 2on Guardó Salvador Casanova per defensar el català davant els atacs que qüestionen el seu paper com a llengua vehicular d'ensenyament

per Redacció, 17 de maig de 2013 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Membres del Casal de Mestre de Granollers, aquest dijous. Foto: ERC

El Casal de Mestre de Granollers i el Vallès Oriental, en nom dels mestres impulsors de l'escola catalana, va rebre aquest dijous al vespre el segon premi Salvador Casanova, un guardó que neix per iniciativa d'ERC Granollers i que està pensat per reconèixer la persona, col·lectiu o entitat de la ciutat o de la comarca que hagi destacat "pel seu servei al país i la seva acció a favor de la llengua, la cultura o la nació". El Voluntariat per la Llengua del Vallès Oriental va rebre el 2011 el primer Guardó Salvador Casanova.


El jurat que entregava el premi (anunciat el passat mes de setembre), compost per Isabel Alcalde, Josep Maria Farnés, Tuni Jordana, Pere Sadurní, Francesc Sala i Anna M. Jansana, considera que el Casal del Mestre, entitat sense ànim de lucre que vetlla per la millora en l'educació, representa avui, entre altres, "l'esperit de tots els professionals que, davant dels diferents atacs que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular d'ensenyament a Catalunya, es posicionen clarament per defensar-lo, tant perquè és eficient pedagògicament com pel seu valor com a eina de cohesió social".

Homenatge als impulsors i els hereus de l'escola en català

La presidenta del Casal de Mestre de Granollers, Lluïsa Salvador, va recollir el guardó en representació "de tots els professors que han treballat i treballen per l'escola catalana". De fet, l'acte, celebrat a la Sala Sant Esteve de la Parròquia de la ciutat, va ser tot un homenatge no només als impulsors de l'escola catalana, sinó també als seus hereus que, en ple segle XXI, han reprès la lluita en defensa d'aquesta escola pública, catalana i de qualitat. Tot plegat, la vigília de l’aprovació de la nova Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, nascuda amb la intenció d'"espanyolitzar" els nens catalans, tal i com va assumir el mateix ministre d’Educació José Ignacio Wert.

El periodista granollerí David Bassa va ser l'encarregat de presentar l'acte, i va voler destacar la "vocació i capacitat de sacrifici" dels mestres en un context econòmic i polític molt difícil. "La immersió lingüística ha estat atacada. Atacs com la llei Wert o les sentències de diferents tribunals espanyols formen part d'una estratègia per crear un conflicte inexistent. Estem en una batalla, i si fins ara els espanyolistes l'han perduda és gràcies als i les mestres que han lluitat per l'escola en català i la cohesió social", va sentenciar.


La figura de Salvador Casanova
Bassa també va recordar Salvador Casanova, a qui va definir com un "patriota de pedra picada". Per la seva banda, l'historiador Joan Garriga va fer un repàs de la trajectòria de Casanova, especialment des de la seva vessant de professor i defensor de l'escola catalana. "Va ser un precursor de la formació de formadors", va explicar. A l'Agrupació Excursionista, Casanova va donar cursets breus de català a professors que havien estudiat en castellà, amb la voluntat d'integrar la gent al país a través de la llengua i la cultura. "Ha estat una sort pel ministre Wert no haver coincidit amb en Salvador Casanova, perquè era un home molt tossut", va concloure Garriga. L'acte va comptar amb l'actuació de la Pereanton Jazz Band i la Coral de famílies del Pereanton.

 

Participació