Gairebé 30 nens del Vallès Oriental, al primer campionat de Catalunya de càlcul mental

Han de completar 70 operacions matemàtiques en només cinc minuts i sense utilitzar ni llapis ni paper

per Redacció , 2 de maig de 2013 a les 11:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el campionat els nens no poden utilitzar ni llapis ni paper. Foto: Lippa

El teatre La principal de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) acollirà dissabte el primer Campionat de Càlcul Aloha Mental Arithmetic Catalunya, per a nens d’entre 5 i 13 anys. Entre els 175 alumnes que hi participen, 28 nens del Vallès Oriental competiran per ser el més ràpid i precís del país en càlcul mental. El repte al que s’afronten és el de completar 70 operacions matemàtiques de dificultat diversa en només cinc minuts i, únicament, utilitzant la visualització mental dels problemes. És a dir, no poden utilitzar cap mena de suport ni mètode tradicional de càlcul, com el llapis o el paper; únicament l'àbac.


Més enllà de la vessant estrictament competitiva, es preveu una gran festa familiar amb un total de 700 assistents, on també hi haurà jocs i demostracions diverses relacionades amb la matèria. Tot plegat, conduit pel popular científic televisiu, Dani Jiménez. A més del 28 nens de la nostra comarca, hi haurà 38 participants de la comarca del Barcelonès, 42 provinents de les terres de Lleida, 35 del Vallès Occidental, 27 del Baix Llobregat i el Garraf i 5 del Maresme.

Desenvolupament mental global

Aloha és un programa de desenvolupament mental per a nens que persegueix el perfeccionament de la memòria, la creativitat i la concentració mitjançant el càlcul mental i l’aprenentatge de l’ús de l’àbac, un instrument mil·lenari de la cultura oriental i precursor de la calculadora i l’ordinador modern. Es tracta d’un conjunt de columnes amb fitxes de diferent valor (unitat, desenes, centenes...), que els nens mouen a la seva conveniència en funció de l’operació matemàtica que se’ls planteja.

Segons els organitzadors, el programa permet als nens que, més enllà de les matemàtiques, millorin les seves aptituds en totes les assignatures, així com en la resta d'aspectes del dia a dia: "Enfronten a qualsevol situació amb més capacitat de comprensió". El secret, segons els impulsors del programa, és aprendre jugant i amb la motivació com a eix principal del joc. Durant les classes es fan servir tests de velocitat, jocs en parella o balls per fer més amè l’aprenentatge.


Dos germans espanyols d'ascendència índia, campions del món
En Ronit i en Samir Motwani, dos germans espanyols d’ascendència índia de 10 i 11 anys, són els vigents campions del món de càlcul mental Aloha. La seva hegemonia els últims anys és total. Tots dos ja van ser campions l’any passat i un d’ells, en Ronit, també ho va fer l’any anterior. En l’últim campionat, a Sydney, els germans Motwani van completar les 70 operacions en quatre minuts i van tenir temps de repassar.

 

Participació