Un mes i mig d'inhabilitació per a l'alcalde de Parets

Sergi Mingote i el seu antecessor en el càrrec Joan Seguer van pagar amb fons de l'Ajuntament un informe grafològic sobre la regidora Rosa Martí

per Redacció , 20 d'abril de 2013 a les 13:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'alcalde de Parets, Mingote, a l'esquerra, amb el seu predecessor al costat, Seguer. Foto: Pol Solà

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a només un mes i mig d'inhabilitació l'alcalde de Parets del Vallès, el socialista Sergi Mingote, per pagar amb fons de l'Ajuntament un informe grafològic per descobrir si uns anònims rebuts els anys 2004 i 2005, i que criticaven l'equip de govern, eren obra de la regidora de NOPP Rosa Martí. Així ho ha decidit el tribunal, segons avança Europa Press, després que el passat 10 d'abril un jurat popular declarés culpables a Mingote i el seu antecessor en el càrrec, Joan Seguer, d’un delicte de malversació de fons públics.


La resolució judicial queda molt lluny de la petició del fiscal, que sol·licitava cinc mesos de presó i cinc d’inhabilitació per càrrec electe. Per la seva banda, l'acusació particular elevava la inhabilitació a un any. Finalment, un mes i mig. A més, la sentencia encara no es ferma, ja que la defensa del l'alcalde i l'exalcalde ja ha anunciat (si no canvia d'opinió al constatar la brevetat de la inhabilitació) que presentarà recurs. Això, d'entrada, aturarà l'execució de la sentencia i evitarà que Sergi Mingote hagi d'abandonar d'immediat l'alcaldia. El batlle ja va avançar que, si no hi ha més remei, complirà la inhabilitació i s’incorporarà de nou al Consistori, disposat a presentar-se a les eleccions del 2015.

El jurat popular va considerar culpables Mingote i seguer, però va tenir en compte les dilacions indegudes, ja que el cas va succeir el 2005, i els acusats ja van pagar de la seva butxaca l'informe grafològic, que va costar 1.850 euros. En la seva argumentació, el tribunal popular considera que els polítics han d'estar sotmesos a la crítica i que els acusats van fer servir l'informe grafològic amb ànim electoralista. Els processats van encarregar el 2005 l'informe que va comparar els anònims ofensius que van rebre durant dos anys amb documentació de l'arxiu municipal de la localitat. L'informe va concloure que Martí era l'autora de les missives.


Arran d'això, van interposar una denúncia contra Martí pel dret a l'honor (van perdre el judici corresponent). Sense esperar la resolució per part del jutge, van encarregar una prova cal·ligràfica a un pèrit, que va ser pagada amb fons públics. La fiscalia entenia que aquesta comparació suposa un "ús il·legítim" de la documentació municipal, que incloïa dades personals de Martí. 

 

Participació