«L'escriptura neteja les ànimes»

Entrevista a Ramon Gasch, un dels 15 autors que han fet possible el llibre conjunt de 'Relats del Montseny'

per Esteve Plantada , 18 d'abril de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En Ramon Gasch a la llibreria La Gralla de Granollers. Foto: Esteve Plantada

La voracitat de la diada de Sant Jordi acostuma a soterrar algunes propostes més modestes que no tenen tant de protagonisme com els grans noms o els gran èxits de l’any. Per sort, a l’ombra d’aquesta realitat de foc d’artifici hi sobreviuen propostes amb cor, amb ànima, amb ganes de ser i d’oferir coses que ningú més pot fer. Amb modèstia i amb il·lusió. Un d’aquestes exemples és el llibre de Relats del Montseny que s’ha autoeditat el Grup d’Escriptors del Montseny. Com a denominador comú, l’amor a un paisatge, a un lloc. Com a motor, les ganes de dir i de crear, sense filtres, sense mediacions, amb la llibertat pura que se suposa als creadors vocacionals. Entre els autors del llibre, l’hiperactiu Ramon Gasch, que segueix igual que la darrera vegada que vam seure a parlar de llibres. És a dir: absolutament entregat a la dèria d’inventar mons i de compartir-los.


En part, aquest llibre de relats neix per una d’aquestes dèries tan seves, de dir coses, d’enredar gent i d’acabar insistint fins que es fa realitat. Tot sorgeix de la presentació del seu darrer llibre, Bon cop de falç! (Columna, 2012) a la Biblioteca de Palau, on va deixar anar la idea. "L’Eduard Clavé va agafar el testimoni de seguida i va començar a posar-se en contacte amb tots els escriptors". D’aquí en surt una primera trobada, on es va decidir que es faria un llibre de relats i que es finançaria a través de Verkami. "En Jordi Plens, que és un dels activistes de Ràdio Sant Celoni, va començar a moure l’assumpte, un projecte que ha pogut tirar endavant a base d’il·lusió i de coratge". Sense oblidar, tampoc, una persona que hi ha contribuït decisivament, "la Núria Rossell, que ha fet la portada, les il·lustracions i el repàs de text. És un projecte on hi ha molta gent implicada, amb 16 relats signats per 15 autors". I, a més, tot el que es guanyi es destinarà a fer un altre projecte comú. "Ningú no cobra ni un duro, res d’afany de lucre".

Un llibre d'amor al Montseny

Del llibre se n’han fet 700 exemplars, tots autodistribuïts amb molta cura i dedicació. "Personalment, estic molt content amb el projecte. Em fa molt feliç veure tota aquesta barreja de gent tan heterogènia que l’ha fet possible". Escriptors de Cardedeu, de Sant Esteve de Palautordera, de Santa Maria de Palautordera i de Sant Celoni. "Però estem oberts a d’altres autors del Vallès Oriental. No es tracta de ser del Montseny, sinó d’estimar-se el Montseny". En Ramon també confessa que l’ha fet especialment feliç, a banda d’aquesta bona colla d’escriptors, que tothom s’hagi unit per mostrar una estimació especial per un lloc i un paisatge. "El protagonista del llibre és el Montseny, la muntanya, i també tot el que hi ha, per exemple, el riu Tordera, que surt diverses vegades".

Com un nen amb sabates noves, en Ramon gaudeix d¡allò més quan repassem, un per un, els relats que conté el llibre. "El de la Glòria Berbel és un relat íntim sobre una persona de Barcelona que va a viure al Montseny, i ens descobreix una gran escriptora. Marta Tàpias ens presenta una història real sobre la Guerra Civil, molt bonica. Jo parlo de «la bicicleta», en un conte que té un final inesperat, però que emocionarà, amb molt de sentiment i descripció de l’entorn. Manel Tobias ha fet un relat fantàstic, ell que és el «president del somiatruites». Toni Broncano ens explica una història real ambientada al Matagalls. Eva Martínez, una història descriptiva molt enriquidora on es nota que estima el Montseny. Marisol García escriu sobre la diferència entre la vida de ciutat i la de muntanya. Martí Pey posa uns personatges reals al nostre Montseny. Eloi Vila mostra un conte d’una gran riquesa personal, amb un personatge molt potent, un relat 100% Eloi Vila. Jordi Plens fa un relat, entre irònic i festiu, sobre l’abocador que tenim al Montseny".


"Jordi Pascual, un gran coneixedor de la muntanya, fa una descripció del que fèiem quan érem petits en una història quotidiana de fa 50 anys. Josep Ontañon fa una descripció de les seves vivències de la muntanya. Eduard Claver, una anàlisi dels cinc ponts que hi ha a les rodalies del Montseny. Martí Pey, de nou, amb una descripció de personatges típics montsenyencs. Josep M. Panareda descriu la flora típica del Montseny, de la qual n’és un gran coneixedor. I, per acabar, Cristina Gutiérrez fa un relat sobre coses curioses de l'indret". Déu n’hi do. "És innegable que tothom que hi participa sent un gran apreci pel Montseny i volen expressar, amb maneres diferents, l’agraïment que tenen a la muntanya", em diu. I afegeix que "la varietat de relats fa que el llibre tingui un ressò especial. Jo crec que agradarà".

Un Grup d’Escriptors en bona sintonia
Però el més fascinant del cas, segons Ramon Gasch, no és el llibre. "Em fascina el gran enteniment que s’ha creat entre persones que tenen una finalitat comuna, i quan aquesta finalitat és la literatura. Escriure, dibuixar, compartir coneixements, etc. Tots tenim un relat diferent, però tots hem harmonitzat esforços per tirar el llibre endavant". Ell, per damunt del resultat final, es queda amb la sintonia personal. "I amb les opinions de la gent, amb els comentaris, amb les bones discussions. En tot moment hem buscat el bé comú i puc dir que, això, jo ho he viscut molt".

I hi haurà segona part? "A nivell de grup encara no n’hem parlat, però tots tenim propostes per fer un altre llibre o projecte. Crec que hem d’endegar un projecte que permeti autofinançar-se i que tingui continuïtat". En el moment que vivim, és necessari que hi hagi gent que escrigui, que imagini, que s’il·lusioni tal com fa en Ramon i els altres 14 autors que fan possible aquest llibre. "L’escriptura neteja les ànimes. I jo sempre penso, al contrari de molt col·legues meus de professió, que quan més serem més riurem. Sempre recolzaré a tothom que vulgui escriure". De moment, per 15 euros es pot comprar aquest llibre de relats del Montseny. Uns relats d'amor a un paisatge, a un territori i a una muntanya.

 

Participació