Editorial Alpina lamenta la protesta pel camí ramader a Olost

Reitera que la ubicació del sender de transhumància es deu només a motius tècnics

per Osona.com , 16 d'abril de 2013 a les 17:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En Cuca, amb el seu ramat de xais, a la protesta. Foto: Josep Maria Costa

En Josep Maria Salvans, el pastor d'Olost que tothom coneix com en Cuca, i el seu ramat de xais, amb la col·laboració d'altres pastors i diverses entitats, com el Grup de Treball de Transhumància, van protagonitzar una protesta el passat dissabte per reivindicar el dret de pas d'un camí de transhumància, al seu pas per Olost, tallat a l'alçada del càmping. La demanda no és nova i fa anys que està sobre la taula. En aquesta ocasió, però, es va reactivar arran de la publicació del nou mapa excursionista del Lluçanès, que ha publicat l'editorial granollerí Alpina, juntament amb el Consorci del Lluçanès, on hi apareix aquest camí, segons la versió de Cuca, per un lloc on no ha existit mai, per l'altre costat de la carretera.


Davant l'enrenou que ha generat la protesta, el Consorci del Lluçanès i l'editorial Alpina han emès dos comunicats on expliquen que la ubicació del camí respon estrictament a criteris tècnics i que en cap cas volen posicionar-se en el litigi que encara no s'ha resolt i que fa anys que dura. "La senyalització del camí és present al territori des de fa aproximadament tres anys. En tot moment es va considerar una senyalització provisional a l'espera de la resolució pertinent per part del departament d'Agricultura en matèria de camins ramaders; una resolució que no ha arribat mai i que cap entitat ni persona ha reclamat formalment", apunta el Consorci. "El mapa excursionista del Lluçanès no té cap validesa jurídica alhora de definir el pas del camí ramader en aquest punt, ja que tan sols mostra el camí senyalitzat, que com ja s'ha comentat, es considerava provisional", afegeix.

Des de l'entitat també es recorda que en l'elaboració del mapa hi han participat ajuntaments, centres excursionistes i associacions de la comarca, i que "mai s'ha vetat" a cap entitat. Per la seva banda, l'històric i prestigiós editorial de Granollers considera que el mapa s'ha "instrumentalitzat" amb finalitats que van molt més enllà de l'ús específic que té. Alpina subratlla que "no seria correcte marcar una ruta o un itinerari per un lloc on actualment no és viable perquè una tanca del càmping ho impedeix".


Mapa del camí de trashumància al seu pas per Olost (PDF)


Nota de premsa del Consorci del Lluçanès (PDF)

Nota de premsa d'Editorial Alpina (PDF)

 

Participació