José Orive reivindica la tasca dels consells comarcals

Creu que la Llei de governs locals que impulsa l'executiu català busca privatitzar alguns serveis

per Redacció, 10 d'abril de 2013 a les 13:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president del Consell Comarcal, José Orive, al centre de la imatge. Foto: Lluís Vilaró

El president del Consell Comarcal del Vallès Oriental i alcalde de Canovelles, el socialista José Orive, considera que els ens supramunicipals com el que ell presideix són "més necessaris que mai" i, per tant, no comparteix els objectius de l'executiu català, que està enllestint una Llei de governs locals que buidarà de pes polític aquestes institucions. Concretament, es planteja l'eliminació dels consellers dels diversos partits (al Vallès Oriental n'hi ha del PSC, CiU, PP, ERC i ICV-EUiA) i limitar la representativitat institucional al ja existent consell d'alcaldes. Amb aquesta i altres mesures incloses en la Llei, el Govern preveu estalviar uns 1.000 milions d'euros anuals.


A través d'un comunicat, Orive recorda que el Consell Comarcal és una institució ben valorada pels alcaldes, que ofereix serveis bàsics "garantint l'accés igualitari per part de tots els ciutadans de la comarca independentment del municipi de residència". I afegeix que "estem fent un important exercici de contenció de la despesa apostant per la mancomunació de serveis, el treball en xarxa i el suport als municipis". Pel que fa al contingut de la futura Llei, l'alcalde de Canovelles subratlla que, en el cas del Consell Comarcal del Vallès Oriental, "el que reben els polítics per assistir als òrgans de govern no arriba al 1% del pressupost total".

S'oposa a la reducció de càrrecs polítics

De fet, pel que fa a la desaparició o reducció dels càrrecs polítics (més de mil a tot Catalunya, segons les previsions del Govern) com a fórmula d'estalvi, el president del Consell Comarcal destaca que "l'existència d’electes és una conquesta de la democràcia, la seva supressió no es pot relacionar amb l'estalvi econòmic, sinó amb una pèrdua de les possibilitats de participació de la ciutadania".

José Orive valora les informacions aparegudes als mitjans de comunicació, perquè "els ens locals no hem rebut cap document de treball sobre la Llei, per poder realitzar aportacions". Precisament. per conèixer la proposta del Govern, està prevista la participació en el Consell d’Alcaldes del proper 17 d'abril del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joan Cañada.


Mentrestant, l'alcalde de Canovelles adverteix que les propostes de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no estan encaminades a mantenir i garantir la qualitat del serveis bàsics, sinó que "van més en la línia de la reducció de la despesa i fins i tot de la privatització d'alguns serveis". Orive també reclama un millor finançament per als ajuntaments. 

 

Participació