«Granollers ha de creure en l'art si vol tenir un espai propi»

Entrevista a Xavi Mañosa, fotògraf guanyador de catorze premis Lux i membre actiu del grup cívic 'Imagina't un Granollers amb + color'

per Esteve Plantada , 29 de març de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Xavi Mañosa, al seu estudi de Granollers. Foto: Esteve Plantada

Xavi Mañosa
és un dels fotògrafs de més prestigi del país, amb 14 premis Lux al currículum i un munt de fotos i implicacions en diverses activitats –tant artístiques com cíviques–, com ara la seva participació activa al grup Imagina’t un Granollers amb + color. Una plataforma de gent compromesa que imagina nous paisatges i una ciutat més atractiva per a tots: veïns, ciutadans i forasters. La seva trajectòria l’avala com un dels grans especialistes estatals de la fotografia industrial publicitària, "un tipus de fotografia que va més enllà de la mera imatge on es veu bé el producte". Un bon exemple d’això és la feina que està fent a l’estudi quan fem aquesta entrevista: una imatge publicitària d’una coneguda marca internacional de crema de cacauet. La fotografia en la qual treballa impacta, amb una noia que sosté el pot i que expressa unes olors, una sensació i una textura. És a dir, uns sentiments. "No es tracta de posar un objecte, cal dir més coses que això, perquè el producte ha d’arribar a un consumidor i ha de transmetre uns valors i unes qualitats".

De procediments minuciosos, Xavi Mañosa treballa al mil·límetre, i molt acuradament, totes les feines que entoma, ja siguin professionals o de caire personal. En aquest sentit, Mañosa té en cartera alguns nous projectes artístics, com ara una sèrie que explicarà vivències i anècdotes personals. La seva darrera sèrie ja furgava en aquestes emocions que pot despertar la fotografia a les persones, amb un bellíssim projecte on va retratar piscines, guardonat amb un primer premi Lux. "Una piscina és un contenidor d’experiències. Un projecte explica moltes més coses que una imatge lineal i això m’interessa moltíssim".


El món del fotògraf professional
Actualment, al Palau Robert hi ha una exposició dedicada als 20 anys dels premis Lux, i en Xavi Mañosa n’és un dels comissaris. "D’aquests premis, i de l’exposició en concret, m’interessa molt ser útil per poder transmetre coses a la gent que vol ser fotògraf professional". Però, què és un fotògraf professional? Cada vegada és més difícil delimitar-ho. "Tots estem en la voràgine de la immediatesa d’internet. En aquest context pot haver-hi persones que tinguin un espai que creï interès en un sector determinat, amb una imatge fresca que funciona. Això és ben vàlid. Però una altra cosa és que es busqui una persona que es mogui més en l’àmbit publicitari, de comunicació, i aquí sí que calen unes pautes i un ofici. La diferència entre un fotògraf professional i un fotògraf no professional rau en l’ofici. Tenir-ne o no tenir-ne".


De fet, la base és educar els clients. "Per a molts clients, un fotògraf professional és la persona que fa fotos i factura una feina". Però això no és ben bé així. "Una persona a qui agrada la fotografia pot anar a Hisenda, canviar l’epígraf i convertir-se, immediatament, en un fotògraf professional. Lamentablement, estem inclosos en el sector serveis i això genera desconcert en el client, amb la conseqüència que el fotògraf professional ha d’estar demostrant contínuament que ho és".

I què diferencia un bon fotògraf d’un que no ho és? "Si és capaç de transmetre amb la seva imatge aspectes que van molt més enllà d’una imatge descriptiva. Ser fotògraf requereix coneixements d’il·luminació, de posicionament, d’enquadrament, etc. I, sobretot, buscar coses que vagin molt més enllà. M’interessa molt gent com Aaron Jones, Cecil Beaton, Man Ray, Robert Doisneau, Català-Roca, en Maspons, en Colom, etc. Tots els mestres de la llum i de l’ofici. Dels moviments actuals, hi ha gent com Joan Garrigosa, però ara mateix ens trobem al límit de no saber distingir, encara, si és fotografia o il·lustració".

L'art a Granollers
Pel que fa a la salut artística de Granollers, en Xavi Mañosa hi veu indicis d’un bon futur. "Hi ha un bon nombre de gent que s’està movent amb fotografia i vídeoart, gent de qui sentirem a parlar molt bé a curt termini". Un grapat de gent jove que es mou, que treballa bé, que divulga i explica. Mañosa augura un bon futur per a l’art de Granollers, sempre que la ciutat sigui capaç de modificar la dinàmica de reconeixement artístic. Cal, doncs, reconèixer figures oblidades, posar en valor l’obra que ho valgui i, també, fer intercanvis amb gent bona de fora.

"Per què creus que té aquest seguiment tan gran el grup d’Imagina’t un Granollers amb + color? Tot està vinculat amb el mateix. Si Granollers no creu en l’art, l’art al carrer no existeix". L’alternativa que ofereix la ciutat és grafitar. "Però això no és el que vol Imagina’t un Granollers amb + color! Volem transformar Granollers, que la ciutat tingui un fet singular i diferenciador. Aquí ens omplim la boca amb activitats esportives que aglutinen molta gent. Però, quina imatge s’enduen tots aquests visitants de Granollers? Quina fotografia? Nosaltres proposem que hi hagi trets singulars i diferenciadors que tota aquesta gent que ens visita pugui emportar-se a l’àlbum de fotos".

En Xavi ens assegura que, ben aviat, hi haurà una prova palpable d’això. "Imagina’t un Granollers amb + color és una demostració que creure i apostar per l’art va molt més enllà de Roca Umbert i d’Ajuntaments. Granollers pot ser alguna cosa més. Cal exportar Granollers i, per què no dir-ho, hi ha un cert recel a fer-ho. Perquè Granollers tingui un espai propi dins el món de l’art, Granollers ha de creure en l’art". La pregunta seria, doncs, per què Granollers viu d’esquena a l’art? Molt em temo, però, que la resposta haurà de ser dita en una altra ocasió. Hi ha temps per arreglar les coses i, sobretot, hi voluntats i ànimes inquietes que volen fer-ho. En Xavi Mañosa, un dels fotògrafs més destacats del panorama català, segur que voldrà ser-ne part activa.

Fotografia de la sèrie 'Filum', premiada amb un Lux. Foto: Xavi Mañosa

 

Participació