El govern de la Roca assegura que paga a 68 dies i no a 7 mesos com denuncia el PSC

Els socialistes reiteren que l'execiu local s'oblida de moltes factures que estan pendents de pagar

per Redacció, 26 de març de 2013 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El portaveu del PSC, Miquel Estapé (esquerra) i l'alcalde Rafael Ros (CiU). Foto: NacióGranollers

L'equip de govern de la Roca del Vallès (CiU i PP) assegura que paga les factures a 68 dies i no a 7 mesos, com afirma el PSC. En el ple municipal del 21 de març, l'executiu local va donar compte de la presentació al ministeri d'Hisenda del document oficial amb que es justifica l'estat d'acompliment dels terminis previstos en la llei 15/2010 contra la morositat. Segons les xifres facilitades per l'Ajuntament, el passat 2012 es van efectuar 494 pagaments (el 25% del total) dins el període legalment establert de 40 dies, i 1.516 pagaments excedint aquest termini.


La mitja dels dies excedits en alguns pagaments varia segons el trimestre, essent de 74,55 en el primer trimestre, de 32,50 en el segon trimestre, de 100,60 en el tercer trimestre i de 39,38 dies en el quart trimestre. La mitja total és de 68 dies. "Els nostres proveïdors agraeixen treballar amb l'Ajuntament, sabedors de que tenen garanties de cobrament", sentencien des de l'equip de govern, que recorda que els principals problemes de tresoreria que té el Consistori provenen "dels elevats retards en el cobrament de les transferències i subvencions procedents de la Generalitat". Ara per ara, els deutes de Justícia, Ensenyament i Administració Local, a més del PUOSC i el Fons de Cooperació Local, ascendeixen a un total d'1.224.658 euros.

Acusa el PSC de mala intenció

L'executiu de la Roca també destaca que el resultat pressupostari del 2012 "és positiu", amb un romanent de tresoreria positiu de 66.581 euros, i un resultat pressupostari ajustat de 1.587.500 euros a favor. "No són certes afirmacions com que l'Ajuntament deu més d'un milió d'euros o que es paga a més de 7 mesos", sentencia l'equip de govern, que acusa el PSC d'interpretar les xifres malament i de forma "malintencionada", utilitzant dades "fragmentàries o parcials que en res s'ajusten a la realitat". Segons l'equip de govern, la xifra d'1.179.448 euros, que segons els socialistes són deutes, "correspon a diferents estats comptables, alguns d'ells ja liquidats, d'altres retinguts o en situació litigiosa per via contenciós administrativa per desacords en els imports o en els conceptes".

El PSC, però, no rectifica, tot al contrari, i assegura que el termini de pagament a 68 dies no té en compte les factures pendents a pagar. Els socialistes de la Roca asseguren que a 31 de desembre de 2012 estaven pendents de pagar 314 factures, amb un termini mig de pendent de pagament de 313 dies. "El termini mig de pagament de les factures ponderat per l'import és de 219 dies. A l'hora de calcular el termini mig de pagament s'han d'incloure totes les factures reconegudes per l'Ajuntament: tant les que s'han pagat, com les que estan pendents de pagament", etziba el principal partit de l'oposició, que reitera que encara es deuen 166 factures fora del període legal per un import de 1.179.448 euros.


Pel que fa al llistat d'empreses a les quals l'Ajuntament deuria diners, que inclou l'Incasol i Sorea, els socialistes reconeixen que algunes factures estan un procés contenciós, com és el cas de Help Guau, però puntualitzen que aquestes representen només el 14% del deute total. "El fet que aquestes factures estiguin en un procés contenciós no exclou que l'Ajuntament té l'obligació de comptabilitzar-les i de comptar el termini del pendent de pagament, tal com reflexa l'informe d'intervenció. Aquestes factures no s'haurien de tenir en compte si l'Ajuntament les hagués rebutjat, però no ha estat el cas i s'han comptabilitzat com a pendents de pagament", conclou el PSC.

 

Participació