«L'Estat català tindria un PIB per càpita similar a Suècia»

La catedràtica d'Economia pública de Bigues i Riells, Núria Bosch, reuneix 100 persones a Granollers

per Redacció , 20 de març de 2013 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aspecte de la Sala Tarafa de Granollers durant la conferència de Bosch. Foto: ERC

La catedràtica d'Economia pública de Bigues i Riells, Núria Bosch, va demostrar aquest dimarts a la tarda davant d'un centenar de persones a la Sala Tarafa de Granollers que la posició econòmica que té Catalunya en relació als països de la UE fa que pugui esdevenir un estat amb unes finances públiques viables. "Malgrat que la independència implicaria uns costos inicials, aquests quedarien molt compensats pels beneficis fiscals que n’obtindríem", va assegurar Bosch, en una conferència organitzada per ERC, i acompanyada pel regidor de la coalició Acció Granollers, Pep Mur. La catedràtica va assegurar que "dins la UE, en termes de riquesa, Catalunya tindria un PIB per càpita molt semblant al de Suècia o Dinamarca, i superior al de països com Alemanya".


Sota el títol de La viabilitat econòmica d'una Catalunya-Estat, la conferència de Bosch, aferrada en tot moment a dades contrastables, es va centrar en deixar molt clar que la creació d’un estat català "seria l'oportunitat per millorar moltes coses, com ara fer una administració pública més moderna i eficaç, dissenyar un nou marc regulador en els àmbits laboral, fiscal o financer". A més de definir polítiques pròpies "que ara no podem desenvolupar per manca de competències".

16.662 milions d'euros de beneficis fiscals

Davant la pregunta de si els ingressos públics que es generarien en una Catalunya independent permetrien mantenir les despeses i l'actual estat del benestar, Bosch va afirmar que amb el nivell d'impostos i el nivell dels serveis que tenim en aquests moments, obtindríem un guany fiscal de 16.662 milions d'euros, aproximadament el 8,5% del PIB, que es correspon amb la xifra del dèficit fiscal actual. Bosch va recordar que actualment Catalunya pateix un dèficit fiscal excessiu, que suposa el 8,4% del PIB o el 44% del pressupost de la Generalitat. "Els últims 24 anys hem pagat prop de 300.000 milions d'euros a fons perdut, 45.000 euros per cada català. Això significa que una família de 4 membres ha pagat 180.000 euros els darrers 24 anys", va etzibar.

Una Catalunya fora de la UE no implicaria grans diferències

Bosch també va explicar que Catalunya, encara que no entrés de forma immediata a la UE, no hauria d'abandonar l'euro i des del punt de vista econòmic “és irreal pensar que podrien haver-hi aranzels, pel grau d'integració de l'economia catalana a l'economia europea. La catedràtica també va apuntar que si la secessió de Catalunya es fes mitjançant un acord, Catalunya hauria d'assumir una part del deute espanyol que en el pitjor dels casos podria ser del 18,6%.

Segons les dades aportades per l'economista, entre 1995 i 2009, Catalunya només ha tingut saldo negatiu en referència a la seguretat social durant 4 anys (1995, 1996, 2008 i 2009), corresponents a èpoques de crisi econòmica. La resta d'anys, Catalunya ha tingut un saldo positiu a la seguretat social. Espanya sense Catalunya, en canvi, ha patit un continu saldo negatiu, excepte els anys del boom econòmic. "Això ens diu que la resta d'Espanya té moltes més dificultats per pagar les pensions que no pas Catalunya. De fet, el saldo positiu de Catalunya ha servit per pagar part de les pensions dels jubilats de la resta d'Espanya", va aclarir.

Pep Mur i Núria Bosch, aquest dimarts a la Sala Tarafa de Granollers. Foto: ERC

 

Participació