Què amaguen els ajuntaments?

per Eduard Mas, 15 de març de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La creixent desconfiança en l'actual sistema polític i en els polítics existeix i és greu i, per tant, convé emprendre mesures orientades a combatre-la. No és un fenomen nou, però s'ha accentuat pels casos de corrupció, d'escàndols urbanístics, o per la manca de resposta als greus problemes dels ciutadans. Molta gent creu, per exemple, que els mecanismes de representativitat democràtica no funcionen. Molts altres reclamen més representació. I abunden aquells que desconfien de l'honestedat dels polítics. La llista de suposades disfuncions seria inacabable.

El problema del que molts denominen 'desafecció' (caldria valorar l'encert d'englobar-ho tot sota aquest paraigües), certament, té un fort component de crisi de representativitat: calen mesures orientades a ampliar els marges de participació democràtica. Però també són necessàries iniciatives per recuperar el prestigi d'administració i d'aquests administradors que generen tanta desconfiança. I això passa, també, per la màxima transparència possible, sobretot en aquelles organitzacions públiques que ens són més properes i que des de Madrid s'han encarregat de posar al centre de la diana.


És en aquest punt que es fa molt difícil d'entendre que més del 90% dels ajuntaments catalans apostin per la opacitat i ofereixen una informació deficient, o molt deficient, a les seves pàgines web, l'eina més barata i eficaç de la qual disposen per interaccionar amb la ciutadania. Al Vallès Oriental, només Mollet, Parets, Granollers, les Franqueses, Caldes i Sant Feliu se salven del desastre més absolut. Per què els consistoris, indignats quan es parla dels sous que asseguren que no cobren, no fan públiques les retribucions dels càrrecs electes? Per què no publiquen al lloc web de torn els acords de govern? Per què no informen sobre l'execució del pressupost? Per què no detallen la relació de llocs de treball de la corporació en qüestió? Els 'vots de confiança' s'han de guanyar.

Eduard Mas, director de NacióGranollers.cat 

 

Participació