Granollers viu el naixement de Terrícola, una nova editorial de poesia en català

Els tres primers títols els signen els poetes Carles Hac Mor, Meritxell Nus i Jordi Valls Pozo i tenen la particularitat que es poden plantar un cop llegits

per Redacció, 8 de març de 2013 a les 18:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els tres primers números d'Edicions Terrícola Foto: Núria Vila

La llibreria la Gralla de Granollers viu aquest dissabte la presentació de Terrícola, una nova editorial de poesia en català que neix com un projecte "petit, jove i amb força", tal com assenyalen els seus dos responsables, la calellenca Laia Noguera i el granollerí Esteve Plantada, ambdós poetes i, ara, també editors. 


Tal com manifesten a NacióGranollers , Terrícola "batega i es dissenya a Granollers, s'imprimeix a Les Franqueses del Vallès i vol escampar-se arreu". A més, Plantada i Noguera aposten per fer una editorial "compromesa amb la proximitat, amb l'optimització de recursos, amb el disseny, amb el respecte als materials que emprem i amb la difusió que volem per a la poesia".

Per començar, uns llibres que es planten

La primera col·lecció de Terrícola és la sèrie de plaquettes que han anomenat 'Infinitesimal', amb tres títols inaugurals de gran qualitat que signen els poetes Carles Hac Mor, Meritxell Nus i Jordi Valls Pozo. 'Infintesimal' és una col·lecció que es defineix com a "efímera, que es pot desar" i que també té una vida que s'allarga més enllà de la lectura, ja que els llibres es poden plantar un cop s'han llegit. I, a més, en surten margarides.

Els tres primers números de la col·lecció 'Infinitesimal' Foto: Terrícola


Aquesta particularitat de les plaquettes connecta amb el concepte que es volia per a una editorial que aposta per la vivesa de la poesia. En aquest sentit, Terrícola ofereix la poesia "com un tot integrador, com un objecte que transmet saviesa, idees, emocions i també valors", tal com demostra un disseny molt acurat i el fet de ser una editorial totalment ecològica, "des del principi del procés fins a la fi, al costat del lector".

Una editorial compromesa amb la proximitat i el disseny
Els dos editors expliquen, també, que Terrícola "batega entre Lleida i el Vallès, que es dissenya a Granollers, s'imprimeix a Les Franqueses del Vallès i s'escampa arreu". A més, Plantada i Noguera aposten per una editorial "compromesa amb la proximitat, amb l'optimització de recursos, amb el disseny, amb el respecte als materials que emprem i amb la difusió que volem per a la poesia".

El disseny és una de les peces fonamentals del nou projecte. "Vam tenir clar des del principi que calia pensar les coses i fer-les amb una idea definida que expliqués què és l'editorial i com són els poemes que publiquem", diuen els dos editors. Potser per això van tenir clar de seguida que qui havia de fer el disseny era Núria Vila, una jove ecodissenyadora i "que té una obra bonica, molt interessant i realment creativa". L'equip es va completar amb la incorporació d'un altre jove, Albert Grèbol, amb qui han fet un tàndem "molt fructífer".

Ells dos són els responsables del concepte, de la marca, del concepte editorial i d’un format on tot és exposat de manera tipogràfica. "Fem lletres, paraules i versos, i el disseny aposta per a això i només per a això: la tipografia". La primera oportunitat de veure les plaquettes i d'assistir al naixement de Terrícola és aquest dissabte, a la llibreria la Gralla de Granollers, a les 19 hores. Hi haurà els tres primers poetes, i es comptarà amb la participació de l'escriptor Lluís Calvo i dels dos editors, Laia Noguera i Esteve Plantada.

Esteve Plantada i Laia Noguera, en el procés de tancament de les palquettes 'infinitesimals' Foto: Terrícola

 

Participació