Granollers intenta reactivar el seu malmès sector agrari

La superfície agrícola actual de la capital del Vallès Oriental és pràcticament la meitat de la del 1982

per Redacció, 6 de març de 2013 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Productors, comerciants i restauradors de Palou, aquest dimecres. Foto: Aj. Granollers

L'Ajuntament de Granollers vol acompanyar el malmès sector agrari en un procés que faci possible que Palou esdevingui un espai d'oportunitat econòmica, incrementant, entre d'altres, la producció i la comercialització de productes de proximitat. I és que segons una anàlisi de l'activitat agrària elaborada pel Consistori, la superfície agrícola actual de la ciutat és pràcticament la meitat de la del 1982, i el nombre d'explotacions agràries no arriba a una quarta part en relació al mateix any. No obstant això, aquesta tendència a la baixa s’ha moderat en els darrers anys i avui la ciutat disposa d’unes 350 hectàrees de conreus, el 80% de les quals protegides pel planejament urbanístic municipal.


L’estudi subratlla que malgrat que el 40% d’aquest sòl agrícola és potencialment de regadiu, els cultius majoritaris són cereals o altres conreus extensius que requereixen poca dedicació, però que generen uns rendiments per hectàrea molt baixos i dependents dels ajuts europeus. Altres cultius amb més valor afegit, com la mongeta del ganxet, el calçot o l’horta hi tenen una presència molt reduïda. L’activitat ramadera també és present a Granollers, amb tres granges de mida considerable. Així doncs, de les 50 explotacions agràries que, segons el departament d'Agricultura, declaren portar terres a Granollers, només unes 10 viuen principalment del sector.

350 hectàrees de 292 propietaris

Un altre aspecte destacable és l’elevadíssima fragmentació de la propietat, amb 292 propietaris de sòl agrícola (amb una mitjana d’1,2 hectàrees per cap). Les anàlisis fetes indiquen que menys del 30% de les terres són explotades pel seu propietari i que, en la majoria de casos, les terres són cedides a tercers de forma precària.

Tot i aquest context, l’Ajuntament considera que l’actual context socioeconòmic pot oferir noves oportunitats al sector, i per això es planteja elaborar un pla estratègic de dinamització agrària amb la participació de productors, propietaris, institucions i experts, que permeti contribuir a professionalitzar el sector, augmentar el rendiment de les explotacions, dinamitzar el mercat local, fomentar els circuits curts de comercialització i generar llocs de treball. Es tracta, com va apuntar l’alcalde Josep Mayoral aquest dimarts en la presentació de l’estudi, d’incidir en el valor estratègic de l’espai agrari des de la perspectiva socioeconòmica, a més de preservar-ne els valors ambientals.


Productes de Palou
Entre les actuacions que ja s’han desenvolupat en aquesta línia hi ha la elaboració d’un sistema d’informació geogràfica de l’activitat agrària, la utilització d’un saquet de mongetes del ganxet com a regal institucional de l'Ajuntament, el disseny i registre de la marca Productes de Palou, aprofitant un segell trobat en un certificat de 1843 de l'Ajuntament de Palou en què es feia constar el pas d'un ramat per Palou, o el Primer Cicle de la Mongeta del Ganxet que es va desenvolupar a l'octubre de l'any passat.

Altres línies d'actuació previstes són la participació en un projecte de conservació i difusió de llavors tradicionals en col·laboració amb diferents entitats de la comarca que ja estan treballant en aquest àmbit, l’elaboració d’una anàlisi del potencial econòmic de Palou, i la facilitació de contractes d’arrendament o acords formals entre propietaris i productors.

 

Participació