«M'agrada molt llegir, però també m'agrada molt parlar de llibres»

Entrevista a Clara Calbet, directora del programa sobre llibres 'Ex libris' de Ràdio Cardedeu

per Esteve Plantada , 28 de febrer de 2013 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Clara Calbet dirigeix i presenta 'Ex libris' a Ràdio Cardedeu. Foto: Esteve Plantada

A la Clara Calbet (Cardedeu, 1984) li agraden els llibres i la ràdio. A més, és comunicadora de formació. Amb unes coordenades així, era qüestió de temps que aquestes grans passions s’acabessin trobant en un projecte. "M’agrada molt llegir, però també m’agrada molt parlar de llibres". Així és com neix Ex libris, el programa sobre el món editorial que la Clara dirigeix a Ràdio Cardedeu i que compta amb un ventall ampli i ben ric de col·laboradors, tots comunicadors o bé periodistes, i tots amb secció pròpia. En una hora d’emissió, la Cristina Pitarque té temps de parlar de llibres i il·lustracions, la Paula Mateos de llibres i joves, en Guillem Jané de vides d’escriptors, la Maica Messeguer sobre les reflexions al voltant del fet de llegir, en Raimon Sastre dels mons fantàstics que hi ha als llibres, la Laia Estebaranz de comentar l’agenda d’actes literaris i en Carles Tornero de posar les veus del programa.


Amb aquest planter de luxe dirigit per Clara Calbet, cada primer dissabte de mes s’emet un nou programa. És el cas d'aquest dissabte, amb uns convidats de qualitat, com són Llorenç Sagalés, un dels grans experts en Joan Sales del país, o la Fe Fernández de la llibreria de l’Espolsada de les Franqueses del Vallès. També hi haurà lloc per la resolució del sorteig, al qual es pot participar fins divendres. "A més, Ex libris també compta amb les seccions pròpies: el repàs de les novetats editorials, ressenyes en profunditat de llibres, sorteigs, càpsules d’opinió, etc". Un munt de coses i una autèntica passió per explicar-les.

Passió per la lectura i per parlar-ne

"M’agrada llegir de tot, però tinc especial predilecció per aquelles històries que ficcionen la realitat". Llibres que expliquen alguna cosa i que no només són una història de ficció. "De fet, més que estils o tipus de llibres, m’agraden autors i llibres concrets. És el cas d’Stefan Zweig o Ryszard Kapuscinski, que em fascinen. O del llibre ‘Intemperie’, de Jesús Carrasco, un autor nou i fresc que m’ha interessat molt. Dels autors catalans, diria Jaume Cabré, Ferran Torrent o Isabel-Clara Simó". Aquests tres, a més, ha pogut entrevistar-los, "tot i que en Cabré", tal com confessa, "va costar una mica. De fet, el que va costar va ser que tingués temps".

És aquest contacte amb els autors el que més agrada a la Clara de la seva tasca al capdavant del programa, la possibilitat que té de parlar directament amb els escriptors que ha llegit. "Des del moment en que sóc lectora, tinc la necessitat de conversar amb els autors. I preguntar quin procés d’escriptura tenen, per què han escrit allò, o en què s’inspiren". Una de les entrevistes que més recorda és la que van poder fer a Tristram Stuart, autor de Despilfarro, el escándalo global de la comida  (Alianza Editorial, 2011), "un llibre que està molt ben fet, des de diferents vessants" i que explica l’experiència de l’autor, que és un 'freeganista' i anticonsumista convençut. "Vaig llegir el llibre i vaig trobar que el tema i la manera com ho explicava era molt interessant, i vaig demanar a l’editorial si era possible entrevistar-lo". Una lectura i una entrevista que van ser tota una experiència. "Em va fer canviar i obrir la ment. Ara estic molt més conscienciada amb aquest tema".


Per amor a l'art, però totalment professional
Lectures que canvien maneres de pensar, de viure i de percebre les coses. Aquest és el poder de les històries que contenen els llibres, i la tasca de fer un programa especialitzat implica molta devoció i, també, dedicació. "Fem el programa per amor a l’art, però ens ho prenem com si fos totalment professional". I a fe que és cert, amb un rigor i una empenta admirables. "Ens preparem les entrevistes a fons, cuidem molt el contacte amb les editorials, els col·laboradors es treballen les seccions i escric el bloc jo mateixa, amb totes les ressenyes actualitzades". I és així des que el setembre del 2011 va començar a emetre’s.

"Ja feia temps que ho tenia en ment. Primer tenia clar que volia fer un programa de ràdio, i després ja va venir el tema dels llibres". Hi havia la idea, però no tenia temps. "Un temps després em vaig quedar a l’atur i vaig veure que era la meva oportunitat". I així comença tota la feina. "Vaig pensar l’escaleta, vaig buscar els col·laboradors, i vaig proposar-ho a Ràdio Cardedeu. Ja sabia que aquí, si véns amb un projecte amb cara i ulls, és relativament fàcil que et deixin tenir el teu espai". Ex libris ocupa, des de llavors, un temps de l’emissió de la ràdio de Cardedeu. Puntual a la cita, cada primer dissabte de mes a les 12 del migdia, podeu escoltar la Clara i els seus col·laboradors. Si us ho he perdut, el reemeten dilluns, a les 9 del vespre, o bé dimecres, a les 10 del matí. Una passió pels llibres que es propaga per les ones. Jo no m’ho perdria.

Clara Calbet, passió pels llibres i per la comunicació. Foto: Esteve Plantada

 

Participació