Neix una associació per reivindicar l'activitat teatral que s'ofereix fora de Barcelona

Granollers, Sant Cugat, Vic, Manresa i Viladecans impulsen la iniciativa però estan oberts a l'entrada de nous municipis

per ACN , 27 de febrer de 2013 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els alcaldes de Granollers, Viladecans, Sant Cugat, Manresa i Vic durant la presentació de l'Associació d'Espais Escènics Municipals de Catalunya. Foto: Mar Martí

El Teatre Auditori de Granollers, el Teatre-Auditori Sant Cugat, L'Atlàntida de Vic, el Teatre Kursaal de Manresa i l'Atrium de Viladecans han creat l'Associació d'Espais Escènics Municipals de Catalunya amb l'objectiu de posicionar els teatres municipals de fora de Barcelona dins de la cultura del país. L'associació s'anomena Teatres Amics i entre els seus reptes hi ha els de defensar els interessos comuns davant de les administracions i el sector de les arts escèniques; fomentar l'intercanvi de recursos i experiències; o actuar com a central de compres. Segons ha apuntat el president de l'associació, Lluís Vila d'Abadal, estan oberts a l'entrada d'altres teatres amb gestió municipal d'arreu de Catalunya.


Aquest dimecres, a Sant Cugat (Vallès Occidental), s’ha donat a conèixer el contingut d'aquesta nova associació. Lluís Vila d'Abadal ha explicat que tots els teatres que integren l'entitat "oferim en la nostra programació diferents disciplines i tenim interessos comuns davant de l'administració". Per a ell, aquesta unió permetrà una "eficiència més gran" en la seva gestió, ja que "podrem intercanviar sistemes de treball, de models i també el sistema de taquilla". A més, "podrem apropar els públic d'un teatre a l'altre i això ens permetrà que aconseguim preus més baixos i competitius a l'hora de contractar empreses o companyies", ha afegit.

Més de 200.000 espectadors el 2012 entre els 5 teatres

Pel que fa a dades concretes, el pressupost acumulat el 2012 dels cinc teatres és de 9.809.000 euros. Un 53% del finançament és generat pels propis teatres, ja sigui a través de la taquilla o a partir de lloguers o patrocinis, mentre que un 34% l'aporten els ajuntaments, i un 11% les institucions públiques (Generalitat i Diputació de Barcelona). En total, els cinc teatres han aconseguit un total de 219.984 espectadors el darrer any i un 76% d'ocupació.

Reivindicar l'activitat cultural de fora de Barcelona

Un altre dels grans objectius de la nova associació és reivindicar l'activitat cultural que es fa i s'ofereix fora de Barcelona. "La capitalitat de Barcelona és molt potent i absorbent i molts cops el què passa fora de Barcelona no existeix", ha denunciat el president de l'associació. La presentació de l'associació Teatres Amics ha comptat amb la presència dels alcaldes de totes les ciutats implicades. Tots ells han coincidit a afirmar la importància d'unir-se en un moment de crisi econòmica per tal de ser més forts i competitius.

L'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha apuntat que "en temps difícils el més encertat és sumar" i "establir aliances amb teatres punters del territori i ser capaços de generar centralitat, capitalitat i atractivitat". L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha remarcat que la col·laboració entre les capitals de comarca te la voluntat de "ser capdavanteres i, si ens ajuntem per fer més cultura, generarem més oportunitats de crear artistes i gent que aporti coses a la cultura catalana". 

 

Participació